Thursday, 26 March 2015

Why so sarcastic???

Assalamualaikum!

Semalam dapat text dari sekolah muzik kata kelas piano takde minggu ni jumpa bulan april nanti!

I was like jingle bell jingle bell whooooott whoooottt! yeahhhh! tak yah check out awal! boleh check out lambat coz the next class later later petang sikit gitew....good news huh?  

Begini la dolls....disebabkan jadual yang padat nak cuti pun tak boleh sebab komitmen kelas marissa hujung minggu. Tak sampai hati nak hantar marissa kelas lepas sekolah kesian....mana nak buat homework lagi mana nak study lagi ? mana nak mengaji lagi? mana nak tengok tv lagi? 

Speaking pasal TV?

Long ago che wah! I ada gak mengumpat pasal ASTRO ni? maklumlah asal hujan je takde siaran ken? tak pun tak habis-habis call pelanggan suruh tambah perkhidmatan so on and so on.  

Tapi I tak pernah mengumpat pasal program TV yang ditawarkan ASTRO. Apa tah lagi SEX AND THE CITY now boleh ditonton di siaran 722 (yeah good bribe)! extra spicy heheheheh.

Oh yes sebelum cerita lebih lanjut? Semalam Marissa tanya I waktu makan malam. Mommy? you said you  tak suka tengok drama (melayu) coz you don't like it? and merepek? BUT YOU WATCH SEX AND THE CITY???. (no no I tak tengok S&TC depan Marissa just dia tau bila I tengok coz she is not allowed to be any near to me haha)

I was like OH MY GOD!!! How dare you!!! That is so not a crap show! (dalam hati je lah) and trust me dolls? I was on pause for 10 minutes (no reply) and continue eating my dinner. After a moment I fikir yeah...memang crap pun S&TC tu...what to do? I love Carrie Bradshaw, I love shoes too (long ago ancient time), the sex was portrayed not in a porn ways  and I'm a city girl. Yeap solid reasons !

Then I know it's time to watch my CRAP SEX & THE CITY show behind closed door. So now with my tight and hectic schedule I really have no idea when is the best time for me to watch it. I'm not a perfect mom. I need to watch crap show once in a while. Just not di depan Marissa. 

So this morning? while arranging books into her school beg, I tengok la siaran The Voice. A slight change I've made membuktikan I dengar komen dan pendapat orang lain walaupun dari anak yang kecil. 

Okey dah! kembali kepada objektif asal.

Despite siaran terhenti bila hujan turun (berpusing anak mata 360 darjah) lain-lain perkara I memang suka dan sangat berterima kasih adanya ASTRO.

Contoh:  Perkhidmatan merekod siaran.  I hanya akan ada di rumah pada waktu malam dan weekend pun hanya ada di rumah pada waktu tertentu. Siaran ASTRO berjalan tanpa henti 24 jam 365 hari sampai la dunia ini berhenti.  

Kalau dulu-dulu ada film yang kita tunggu-tunggu ditayangkan di tv and kita pula yang tiada di rumah ketika itu kerana kenduri kahwin la, kerana anak saudara katam quran la, kerana orang datang ke rumah hari raya atau paling tragis sekali? bapak nak tengok BOLA SEPAK maka anak anak kenalah mengalah pasal bapak tak selalu tengok tv..huhu makanya kita akan miss rancangan tv yang kita nak sangat tengok dan yes takkan dapat tengok lagi sampai bila-bila (most probably) kalau dapat tengok pun entah bila-bila! 

note: tu sebab bila terciptanya teknologi CD, VCD, DVD and apa lagi masa dulu dulu tu I was like monkey jumping on da bed! happy gila kau! imagine boleh tengok KUCH KUCH HOTA HAI beribu ribu kali lemon! 

Dengan perkhidmatan merekod ASTRO I boleh tekan button rekod rancangan yang I nak tengok or nak sangat tengok or I rasa macam nak tengok? dan boleh keluar rumah tanpa rasa sorry for myself. After all takkan la kita nak tunggu je dari pagi bawak ke malam rancangan tv yang kita nak tengok tu?

note: tu la I tengok Istanbul aku datang lakonan lisa surihani setahun selepas cerita tu ditayangkan. Rekodnya dari awal tahun! I memang takde masa nak duduk depan tv!

Okey satu lagi about ASTRO. 

Jikalau dulu-dulu zaman I kanak-kanak siaran kanak-kanak yang ada sangat limited. TV1 dengan gaban musnahkan dia! or kesatria baja hitam (god!), TV3 pulak dengan he-man! shera! apa lagi oh oh oh THUNDERCAT!, and TV2 pulak siaran tv pendidikan aiya ya....

Now ASTRO ada pelbagai program tv untuk kanak-kanak. Okey...I tahu nanti ada pulak parents yang kata banyak sangat anak tengok tv tu la pelajaran entah ke mana-mana. Jangan begitu dong ah! 

I lagi rela anak I tengok tv dari main video game! satu sebab TV jauh dari mata anak. Video game? or now smart phone aduh jaraknya cuma seinci! 

Kartun tak sudah! bila result exam keluar ramai la parents di blog, di facebook, di instagram di mana-mana sahaja menyalahkan anak menonton kartun di ASTRO. Ada tu siap ugut pula nak  hentikan siaran ASTRO. waduh! tak bisa hidup dong!

Okey just to list a few program kanak-kanak yang bagus:

1. Sesame Street
2. Princess Sofea
3. OH My English
4. ZooMoo

Menonton kartun dalam Bahasa Inggeris melatih pendengaran anak-anak.  I let Marissa tengok Sponge Bob once in a while not all da time. Ada juga kartun yang I memang tak benarkan Marissa tengok macam The Simpsons.

Okey really on top of all that I sangat suka dengan perkhidmatan boleh merekod ni. Nanti ada pula yang kata kan siaran ASTRO tu berulang-ulang? macam I kata juga lah bukan la 24 jam ada di rumah dan bila kita ada di rumah tak la kuasanya kita nak tunggu rancangan tu bila next di tayangkan? rekod once done tengok done lepas tu delete and couldn't careless lepas tu nak tengok lagi. Tapi kalau suka (biasa sifat manusia) akan dibiarkan dalam recorder tu selama-lamanya heheheh (I la salah seorangnya kan).

Siaran TV Al-Hijrah walau pun bukan di bawah ASTRO tapi I boleh rekod penceremah-penceramah yang I suka. Banyak persoalan global dan mendalam terjawab apabila menonton contohnya ceramah oleh Dr Zakir Naik. Begitu juga dengan Ustaz Weber in Reflection.  Ustaz Kazem pun I suka...

My mesej here ialah stop blaming your children bila keputusan peperiksaan tak memberangsangkan. Stop blaming the ASTRO too for being pro active in giving and serving us good shows, stop being sarcastic kepada ASTRO kata mahal la itu la ini la rekod buat apa kononnya rancangan berulang-ulang. Tidakkah? sifat kita juga berulang-ulang? kalau tengok bola piala dunia tu? masa Brazil tewas berpuluh gol pada German bukan ke kita juga yang dok ulang tayang sampai puas? 

No I bukan kerja dengan ASTRO atau pun kena mengena dengan ASTRO. Cuma kadang kadang pelik masyarakat kita terlalu sarcastic dan sentiasa menilai bab yang buruk sahaja tanpa memberi ruang kepada sisi yang baik.  




                                           A gift for her

Monday, 23 March 2015

GST , RM50.00+, Goda abang counter and the best chef in the world!

Morning dolls!

Next week dah April! yeah excited!

doter marissa masuk pertandingan bercerita antara sekolah. should be okey should be fun!

Me on the other hand busy dengan kehidupan seharian (masalah terkini dan masalah lama). Hey! city girl tak sepatutnya mengeluh... kan??? masalah datang dan pergi...relax saja...tempuh saja...sampai waktunya baru tau.....so buat apa fikir sangat??? (kata my sister).

Oh yeah a new thing about moi? I learn berjimat-cermat. Semalam? balik dari Urban Fresh hanya belanja RM33.00! e-meh-zeng! selama ni belanja tak pernah kurang dari 150.00 wah wah..semangat GST sungguh kau Hani! not only that? semalam pergi kedai tepi jalan beli sotong beli udang semua beli sayur sikit RM25.30 wah wah wah....dah pandai goda abang counter "ala bang.....30 sen tu kasi lupus dah le...." kennnnnnnn nasib pompuan you? kalau jantan? nak ala ala ala bang? silap silap naik harga lagi (sebab tadi salah kira! har har har) - nak hidup katanya...

Okey dinner? RM33.00 henggit campur duit tol duit minyak? hmmmmmm minum hazelnut latte lagi? all in? RM50.00+!!!!! mahal? murah? pilihan di tangan sendiri kan? nak murah beli kopi sendiri bancuh sendiri. tak nak bayar tol naik motor je senang. so comfort living + food + good hazelnut latte...takpelah.....spend sikit....

Below my RM50.00 + dinner 




"Mommy?? you are the best chef in the world!"

Now now now....RM50.00+ with the best chef in the world title??? 

I probably won't be seen at any restaurant (waktu terdekat ini heheheh lama lama pergi gak la kot)

Love you Marissa!


Monday, 16 March 2015

I love Fashion

One fine evening my dear princess told me she loves fashion.

Honestly...?
I don't understand fashion.
I don't follow the trend.
I never like Fareeda (heheheheh jangan marah ha...)
But my doter loves fashion.
Well.......let just say family is like branches on a tree, we may grow in different directions, yet our roots remain as one....

Am the root here :D :D 
Now I Wonder Do I love fashion?


Daddy I want this


and this


and that too

TQ love you daddy...


and the wise man a.k.a husband said...

"Ikut you la ni.."


Grinning from ear to ear

still not sure about the fashion thing.

Thursday, 12 March 2015

The Kampung Boy

Mengenal siapa kita dahulu....


Last weekend I cari buku latihan Bahasa Malaysia untuk cupcake. Buku tu untuk dibuat semasa cuti sekolah next week. Tiba-tiba terpandang pula Siri Kampung Boy  and The Kampung Boy by Datuk Lat.  Bila selak-selak hmmmmmm bagus isinya. It is good for cupcake to know apa kanak-kanak dulu buat for fun. 

Kisah Lat membesar sangat dekat di hati. Permainan tutup botol, galah panjang, teng teng, batu seremban. Bagaimana kanak-kanak zaman dahulu dibesarkan, mengaji, belajar sembahyang, bersekolah dan sebagainya. Cupcake suka baca I pun suka baca. 

True I tak suka cupcake main game tapi tidak la sampai I tak benarkan langsung. Cuma dengan bantuan buku seperti Kampung Boy ni dapat membuka minda cupcake ada cara lain mendatangkan keseronokkan.

Beli kat mana? heheh tentulah MPH dapat 10% discount untuk ahli dan boleh collect point cukup point boleh tolak jumlah harga buku yang dibeli gitew. Even? beli majalah beli alat tulis pun dapat point. So jadilah ahli tak rugi..after all kita kena membeli buku untuk our cupcakes too kan?


xoxoxo Ms Pearl

Wednesday, 11 March 2015

Must Get Must Buy


Text Meg this morning. I just couldn't stand this. 
Male designer god!
 


Monday, 9 March 2015

Kita Orang Melayu Anak ku....

While waiting for my Mars. I sempat tengok soalan-soalan UPSR ke PT3 - couldn't remember  (dicetak dan dibukukan) oleh Yayasan Guru Malaysia Berhad.  I hanya menyelak soalan-soalan untuk Bahasa Malaysia.    Soalannya secara dasar tak banyak berubah dengan soalan zaman I menduduki UPSR, PMR dan SPM. Mungkin format jawapan, penilaian dan pemarkahan yang berbeza.

I sangat terharu dengan kejayaan anak Jepun yang berjaya 'score' A untuk mata pelajaran Bahasa Malaysia!  I juga sangat terperanjat dengan Grade C yang anak saudara I dapat untuk PT3 bagi maata pelajaran Bahasa Malaysia! (Tidak terperanjat dengan result Grade A bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris yang diperolehinya).

Panik!  Malu.......

Terlupa pesanan orang tua dulu-dulu

Sejauh mana pun kita pergi asal usul kita dilupa jangan.....


Mulakan mulai hari Sabtu lepas....

Kita orang Melayu anak ku.....


Tuesday, 3 March 2015

Cucu Tok

Kesukaan Enda & Abah - bergambar

My Abah suka ambil gambar dari muda sampai la ke usia sekarang. Something that his anak menantu sorang ni suka buat juga. so matchy matchy :D. Sejak both of them dah pakai smart phone sekarang ni, bolehlah hantar gambar-gambar pakai phone.  

note:  hmmm lama sungguh la restaurant tu nak bukak kat shah alam. papan tanda dah naik tapi tak juga buka buka lagi. I dah plan lama nak buat both of them ni ke restaurant itu. 




cucu tok dan bah

My Father in Law banyak mengingatkan I pada salah satu lelaki kesayangan I. My late grandpa. Tiap kali berjumpa cucu, walaupun cucu tu ramai penuh rumah tok, tak pernah sekali pun tok lupa beri hadiah pada cucu. Tiap kali sebelum pulang ke rumah tok tak akan beri duit. I ingat lagi ayat arwah tok .....

"Hani...ni duit tok bagi buat beli jajan"
"Hani...ni duit tak bagi sebab pandai baca sifir"
"Hani ni duit tok bagi simpan buat sekolah"
"Hani ...ni hari raya tok bagi duit sebab cucu tok puasa sebulan"

Hari ni, I ada anak. I doakan semoga abah panjang umur, murah rezeki. Terima kasih abah di atas pemberian abah tiap-tiap bulan. Meg and I simpan untuk masa depan cucu abah. 

xoxoxoxo menantu mu ....Hani