Monday, 17 November 2014

Mind Your Own Business

Assalamualaikum dolls!

Phew dua minggu yang sangat memenatkan seriously!

back to back class si Princess.  Takde rehat at all dalam tempoh dua minggu ni. Nope takde kesal. Cuma tak sabar tunggu bulan 12! short short vacay. 

Okey minggu lepas terserempak dengan my old old officemate. A man with Professor Title. Gitew. Actually bukan la kali pertama I bumped into him pun. Dah banyak kali. (Ishhh yang kita tak suka dan tak minat tu la yang asyik terserempak!) oh oh oh one more thing I nampak my ex boyfriend bulan lepas kat DEMC! what a place heheheheheheh! handsome?? hmmmm I must say kalau ada satu kesilapan dalam hidup he is one of it.  Alright! enough with that merepek sudey!

Okey back to this man with Prof title. So tiap kali kami terserempak he would ask me "standard" question:  YOU DAH NAIK PANGKAT?? - I was like WHAT THE F??? (DALAM HATI LER...). Being me kan? I wouldn't say that right to anyone's face pun. Bak kata drama melayu biar hati kita terluka tapi jangan hati orang lain sudey!


Him:  You dah naik pangkat?

I dengan muka wajah rupa manis 

Me:  tak tak I still SETIAUSAHA. 

Him: Eh?! I ingat you dah naik pangkat dah bertahun tahun kan???.

Man! Damn! F*** what is wrong dengan jawatan SETIAUSAHA??? (dalam hati je la)

Kenapa you tak mintak naik pangkat or tak pergi lagi jauh? bukan takde kelulusan. Kelulusan you tinggi kan??????? (now I tak tahu ayat ini perli atau semangat seriously)

Me: Nahh I tak minat. I suka kerja macam sekarang. I tak nak terbeban dengan tugas yang bukan-bukan.  (amacam? jawab macam menteri tak??)

Then he smiled. 

Good for you dah dapat jawatan Professor. I kena pergi sekarang. See ya! (dalam hati I hope I don't see you at all man!)

Alright. Question:  Apa yang susah sangat orang nak faham I tak suka benda yang membebankan kepala otak I ni? You see? lagi besar jawatan you lagi banyak kerja you. Lagi banyak kerja you lagi kurang masa you spend masa dengan keluarga. 

All I need nak balik rumah after 5pm dinner with my husband and My  Marissa. Solat with her. Buat kerja sekolah with her. Bacakan buku cerita. Itu saja. I tak nak jadi ibu yang sibuk di office mesyuarat tak sudah sudah. Balik kerja punggah fail dari office lepas tu bukak laptop sambung kerja.

Sebagai seorang manusia biasa yang pernah sakit 'teruk', koma dalam beberapa hari, hilang ingatan for a few weeks, hilang upaya nak menguruskan rumahtangga I SANGAT MENGHARGAI APA YANG I ADA HARI INI. Tempoh hidup kita ni sangat sekejap. I tak nak buang masa kerja duit kejar pangkat kejar harta berkoyan koyan akhirnya I terlupa apa yang paling penting iaitu MY LIFE. 

I don't need BIRKIN, I don't buy GUCCI LIPSTICK every month, I don't go to EUROPE every year, I don't own rumah batu berkoyan koyan. I live my life to the fullest cara I sendiri. I'm happy dengan cara hidup macam ni. Apa yang susah sangat orang nak faham?

Meg and I sepakat hidup kami dah 30 an dah 40 an. Dah rasa kamanisan hidup. Marissa baru 7 tahun. She needs her mom and dad. Marissa perlukan perhatian. Hidup dia lama lagi. Pada kala usia dia mencecah 35 nanti usia kami dah makin meningkat. Kami tak nak kejar hal dunia sampai terabai anak yang kecil. 

I don't say this as tho anak orang lain yang berjawatan besar terabai. No No No Hell No. Masing-masing ada isu masing-masing. But untuk hidup kami sekeluarga we are just happy macam ni. Do not disturb.  So I've told my man. Next time kalau I jumpa lagi mamat ni one more time dia tanya I kenapa tak pergi lebih jauh dari jawatan Setiausaha. I cuma nak cakap satu saja MIND YOUR OWN BUSINESS WILL YOU?

video

Our Friday Nite


I have my whole weekend for her. To me this is HEAVEN.


I even have the whole time to buy presents for cikgu cikgu Marissa. Report card day minggu lepas Friday. I know ada guru-guru yang layak untuk dihargai dan mereka memang sepatutnya dihargai.


I have time to capture moment like this for kenang-kenangan. Someday bila Marissa besar insyallah Marissa akan tahu kisah hidupnya dari kecil hingga dewasa. 


I takde beban di pejabat. I kerja SETIAUSAHA sahaja. Jadi I ada masa melayan kerenah anak. Cukup menggembirakan hati I bila Marissa tersenyum. 


Dengan kerja sebagai SETIAUSAHA I mampu beri Marissa segalanya (semampu I). Ya jangan sembang soal  GUCCI or Stella Mccartney la kan? Sama ada I lahir sebagai anak orang BERADA ADA or I have to downgrade myself jadi isteri orang super kaya and pretend jatuh cinta pada mereka just to provide my daughter luxury items.


This precious moment.....Kalau la I sibuk kejar kedudukan, pangkat, duit tak sudah sudah I will miss this moment for sure....I tak nak kehilangan kenangan dan masa bersama suami dan anak. Alhamdulillah...dalam pada orang kata mana cukup hidup denga kerja macam ni? I rasa I dah jalan jauh, I dah makan macam-macam, I dah buat macam-macam. Semua orang ada perancangan masing-masing. So dolls. please do not ask me soalan kenapa tak mintak jawatan lebih tinggi. Rasanya I dah jelaskan dalam ramai-ramai manusia I la antara manusia yang tak bercita-cita setinggi gunung or langit. Kebahagian to me asalkan ada meg and marissa ada keluarga and kawan rapat yang memahami itu sudah cukup. Takde duit duduk rumah ada duit pergi SINGAPORE (tetiba....hehe)

xoxoxo Ms Pearl.


Tuesday, 11 November 2014

live life to the fullest

Assalamualaikum Dolls

I have plenty of post yang kebanyakkannya 'half-way done".

I must get this post done!


Tahun depan Her English Teacher bertukar.  No more Ms. Allison from Australia tapi Ms. Rachael  from United States of America. Yes...interesting! 


Minggu lepas I masukkan Marissa Kelas Sains. No bukan tuition. Hanya pengenalan kepada kanak-kanak tentang dunia sains. I suka sebab dalam kelas ini ada ramai kanak-kanak yang terdiri daripada pelbagai kaum dan keturunan. Hey they even have GANGNAM STYLE students! hehe

Alhamdulillah Marissa dapat lalui Tahun Pertama Persekolahan tanpa banyak masalah. Usaha tanda kejayaan. For some parents this might not be the best. For Meg and I ni dah bagus sangat.  We want her to have fun zaman kanak-kanak ni. Tak mo tekanan sangat.

Tahniah kepada semua kawan-kawan I. Their kids did well too in the exam! - Proud Proud. Super Proud ngan anak Melayu hari ini. 

Okey dolls. I'll see you nanti bila dah tak busy...

Oh yes Penang we are coming! short vacay sebelum sesi sekolah 2015 bermula. 

 Love ms pearl!

Thursday, 30 October 2014

Cinta Hati

Oh dear....ini lah yang dinamakan kita boleh merancang tapi Allah SWT la yang menentukan segalanya. Tapi apa pun yang Allah berikan tetap? I rasa alhamdulillah syukur...sebab tak la sesusah rakyat Palestine nun jauh di sana. So Redha and Pasrah.

Gitew...opening ken? bunyi macam ustazah ustazah tak? heheheh. 

Okey kejutan hari jadi dah jadi lah. Princess ended up giving mom and dad kejutan hari jadi. Princess jatuh sakit. Demam tak kebah kebah sejak hari Sabtu! OH! my Allah....

akhir sekali ke hospital juga tempatnya. tu another story. Punyalah banyak hospital kat Shah Alam? boleh dikatakan semuanya penuh! Macam la anak I sorang saja yang sakit? anak orang lain pun sakit juga kan...hai la bila la hospital Shah Alam nak buka ni? please please buka cepat. Supaya apa apa hal hospital kerajaan dapat membantu. Al-maklum hospital swasta manjangnya penuh!

Pada malam nak buat drip Air mata I dah meleleh....I tak boleh tengok tapi dia dok panggil I mommy mommy please bacakan doa nabi yunus di telinga saya....La ila hailla anta subhana ka inni kuntu minazolimi....

I dok ulang-ulang ulang. I juga yang mengajar dia..kalau perlukan pertolongan dari Allah cepat cepat baca doa nabi Yunus ni. (Itu pun je doa yang I tau). So together we recited the doa. Tambah buat hati I sayu.....Hadiah dari Ilahi ini sangat mahal sangat sempurna untuk I yang tidak sempurna ini. Betapa Allah sayang diri ini. Betapa Allah sayang anugerah ini.....betapa....ajaran I didengar rupanya oleh Hadiah Ilahi ini....


Meredah jam di Shah Alam yang tak menentu selepas Maghrib nak kejarkan Hadiah Ilahi ini ke hospital. Hati mommy berkeping keping macam kaca pecah di lantai. Anak mommy demam....merah mata menangis. 







Proses ini yang buat hati mommy sayu. Sakit mommy....tanpa setitis pun air mata mengalir dari Anugerah Ilahi ini.  bukan sekali tapi dua kali baru la segalanya selesai. berkali kali mommy bacakan doa....dengan janji kiranya ini berjaya dan marissa kembali sihat mommy belikan kinder joy 10 biji. Janji mesti ditepati kata Najib Tun Razak kan?



Gambar ini I captured sekiranya utusan malaysia ada mengadakan pertandingan Saya dan utusan malaysia. Manala tahu kan? yeap she read it. She always wants to know apa yang berlaku di dunia pada ketika ini......


My Cinta Hati dah mula bertenaga selepas sehari semalam berada di hospital..Alhamdulillah...


then came my friends with these b.day gifts. The Little Giraffe that she named her Zella. Color pencils, drawing papers and cekelat :D




Then I discovered she could draw with her LEFT HAND! - hmmmmmm not bad......


With her little Zella the giraffe 


Doc McStuffins


and me enjoying the view...cars, trees and blue sky....

berdoa dalam hati moga anak ini kembali sihat dan ceria 

-amin- 

cinta hati mommy and daddy...


xoxoxo Pearl


Thursday, 23 October 2014

HAPPY BIRTHDAY DEAR PRINCESS

It'ssssssssssss HER BIRTHDAY!!!!

yes...my snow white secara rasminya berumur 7 tahun semalam. I'm happy dalam pada masa yang sama terbayang tahun depan I'll be 36 ha ha ha..

A surprise party? takde pun....

Macam yang I kata hidup I ni kadang ada budget kadang takde budget kadang terlebih budget. So ada lah lebih selamat tak membiasakan anak I dengan birthday party yang over the top. Cukup sekadar memperingati hari istimewa si dia. Janji I pada hari I tahu I mengandungkan si dia ialah YOU'LL BE LOVED. I jaga I tatang dengan penuh kasih sayang. 

Bought her presents:

1.  Marissa pilih sendiri

2.  I pilih based on her list 

3.  Meg pilih based on her list

4. This year tak duduk hotel plus cuti cuma satu hari and jatuh pada hari kerja so we ke Zoo la 
     jawabnya. Boleh tengok PANDA BEAR! :D


Dia kata dia boleh jalan macam JAMAL! heheh jangan marah ha? dia belajar dalam bahasa Arab Jamal tu unta la....hihi


Yeah we were there!


 One happy girl in da house!



Mommy nak bukak satu please............
 


 boleh bukak hadiah yang dia sendiri pilih hehe



22/10/2014 Pagi...! HAPPY BIRTHDAY!


 22/10/2014 Pagi...! HAPPY BIRTHDAY! 



22/10/2014 Pagi...! HAPPY BIRTHDAY!


she thought her b.day treat dah habis semalam...tungguuuuu I'm planning of something! hehe


HAPPY BIRTHDAY PRINCESS 

love,

Mom and Dad

xoxoxo

Wednesday, 22 October 2014

her birthday today syukur alhamdulillah..

HAPPY BIRTHDAY
PUTERI MARISSA BALQIS MEGAT MAZLAN
doa mommy and daddy moga dilindungi Allah selalu dan kebahagiaan itu sentiasa menjadi milik mu ...
Amin.....

Monday, 20 October 2014

Story of My Life

Okey thank you! CANDEKURA.

I've been busy. Yes nothing new.

Harijadi Marissa lagi dua hari! the best part? kali ni jatuh pada hari cuti umum! yahoo! Deepavali pun Deepavali la janji cuti. My plan for this year birthday? takde plan. Seriously takde plan. Tuesday nite going to buy her b.day present and birthday cake. Jadi pada 22/10 the three of us boleh makan kek bersama-sama. Nak makan mana this year birthday? still tak  decide lagi. Kemungkinan besar just rehat di rumah habiskan birthday cake! ha amacam? sempoi tak? NOW CAN I KOMPLEN ABOUT KENAIKAN HARGA MINYAK? :P

Okey story of my life.....busy with work busy with my kid busy with husband. I mencuba untuk jadi suri rumah yang perihatin. Not perfect but perihatin. Tapi pada masa yang sama keperluan diri sendiri perlu diambil kira. Oleh sebab itu? I dah plan nak ambil cuti pada sekian dot dot dot I NAK PI SPA! yahoo! of  coz I tag along my husband pergi sendiri tak shiok.....biarlah tukang bayar involve sekali hi hi hi.

okey okey back to story of my life...babe this time I kehabisan idea untuk bercerita. I tempek je gambar kat sini. Oh yes readers yang tak berkaitan sila tutup mata dan click X button up there kalau tak suka. EASY.  I have mentioned many time dah blog ni I share informasi dengan rakan rakan taulan. We share resepi, tempat makan yang gorgeous and delicious, we share dreams and gossip and many more. So yang tak tau hujung pangkal cerita???? please.....


Snow White tak berapa sihat minggu minggu yang lalu


While tunggu doktor (DEMC kalau bab menunggu memang makan masa 1 jam hehe)

Moving on..


Before sending her to school ate lunch kat Restaurant Baru Jovian M (fashion designer tersohor yang kahwin dengan anak Menteri apa ke entah namanya tapi ala Bapak Penyanyi DAFI) don't smile! I watched Akademi Fantasia ancient time ago. So I rasa he penyanyi la kan?


ROA nama restoran di beri


Pergi lagi? BIG NO!



Kopi penuh SERDAK KOPI hmmmm tak reti nak tapis ke apa 



Kuih pau cost RM4.00 (tak silap I) bila suruh Meg beli coz tekak terasa nak makan pau, I ingat dengan harganya? pau ni akan disediakan hangat hangat suam kuku gitew. Nope! it was in my dream. Dreaming crappy thing! No such. Coz pau dah la RM4.00 tapi disediakan served SEJUK SESEJUKnya.  

Ordered nasi putih tiga, ayam masak kicap 2 set, ayam masak sambal apa ke benda entah satu set, air kosong tiga dan kopi O satu. but we had a better idea to pour the kopi ke dalam gelas berais hehehe. Oh yes the bill came? nearly RM60.00. 

My honest honest advice? Better stick to what you do best le Jovian. 

p/s: the waiters tho semua cute anak ikan gitew.. hahahah this one thumbs up! but no won't VISIT this place ever again. Value for money takde.  Agaknya Jovian ingat orang Shah Alam banyak duit kot?? ramai MISKIN BANDAR kat Shah Alam ni Jovian wei.



Okey next!


went to The Garden recently. Nak jumpa sepupu Meg


Deepavali every where ...and this little girl try to blend in..



Dah lama tak datang sebab? jauh..malas



Adoring the Water Fountain



My fav. cafe kalau pi visit The Garden. entah food wise okey okey la tapi I suka tempat ni selesa kot.


Hasil karya seni mommy! Tajuk lukisan untuk exam akhir tahun SAYA DAN RAKAN so....Mommy boleh jadi guru seni gak.



not my hand
 

mine


okey this one Marissa yang lukis. Wajah ada kurus sikit macam anak dara 17 tahun

 


Her plate

 

 Pinggan Meg


Mine

Okey next!


 Minyak Naik I punya bijak pi beli kuali. ken.....

I did not buy emas sebab duit tak cukup heh!



However this kuali buat I dan family bahagia. Most of da time I purchased things that make the whole family happy. Emas? hmmmm tengok la budget tak kunjung tiba har har har



 Tell me macam mana family I tak happy??? Lamb Chop in da house!



Oktober this princess memang busy belajar nak exam katanya. 

p/s: yes i beli kotak pencil jenama thundercatz tahan sikit dari gambar barbie ke miki mouse ke apa ke. gaknya dibuat khas untuk budak lelaki kot heheh tu yang kena tahan lasak sikit.



At home ...


At home...I la ustazah I la guru seni ken..


Make me happy! - I wont bake I buy...


Make me happy! - I wont bake I buy...





panjang dah rambut Marissa bila...nak pi salon? 

 
 
adoring....

Next!


 plan to buy this soon!


plan to buy this pretty soon!

 

The Wit and Wisdom 
Of Dr Mahathir Mohamad

next!


Ikan goreng 

 

Telur Kari 

 

Telur Kari meriah

 

Dah siap dah Telur Kari I

 

Sambal Penyet

 

 Sup Cendawan


Can't wait cepat la Marissa habis exam dah tak tertahan nak keluar jimba jimba 

KL I'm coming!

not Europe but KL

read it carefully

:D :P


xoxoxo Ms Pearl