Thursday, 18 December 2014

Handsome!

I'm busy!

gitew.....

but last nite since Meg assigned me this job I had to do it.

"Jangan lupa record yang!"
"ala.....bukan important pun...entah entah kalah...."
"tak kira la record je!"

ken.................................................

So last nite I sebagai isteri yang SHOLEHA heheheh pun record lah siaran langsung MAS vs THAI!

so apabila bermula sahaja siaran langsung secara tak sedar ken? I rasa pemain bola Thai ada yang cute! ha terus Wassup my kawan-kawan! Wahhhh bukan I sorang je yang perasan dolls! rupanya ramai yang perasan! siap bagi nombor jersi lagi!

"ce tengok nombor 7 babe!!!!"

"ha ah!!! I saw him masa lagu national anthem thailand tadi!!"

"cute wei!!!"

Then I wasup with Fahya

Turned out Fahya pun kata handsome pemain Thai ni

ha ken!!!!! hehehe

so untuk 30 minit pertama we were busy chatting pasal handsome tak handsome

hahahaahah so really we all tak terasa sangat MALAYSIA tewas 2 - 0

am sorry TIGER!

p/s: I think Sapi Sali agak debab what ca think dolls?


Monday, 8 December 2014

Puteri Marissa 2014 concert

My sweetheart pianist.

video

Mom and Dad love you to the moon and back Marissa

2014 Concert


xoxo

Tuesday, 2 December 2014

The Life of Ms Pearl

video

It's my Enda In Law's Birthday. Went to Concorde makan minum tiup kek and sang this catchy song! Check out my Abah in Law! - Love him to the moon and back. We both enjoyed the nite so much!

note: I know my voice sounded like DINOSOR LAPAR rite? hahahah tu pasal I bukan siti nurhaliza babe! nor Fasha Sandha heheh. 



Dah nak balik Melbourne dah Ms. Alison. Tahun Depan Ganti Ms. Rachel Wright from madagascar heheheh!


My mom sempat bagi hadiah gelang. Sempena dapat keputusan akademik yang baik di sekolah. Okey la Mommy can pinjam pi hi-tea minggu depan. Honest tak I?

note: I can't wait.....

Thursday, 27 November 2014

Jibby & Co lovely ambiance no no no not the food

Watching the queue awal awal cafe ni dibuka dulu buat I tertanya-tanya. Hmmmm ayat! exaggerate sangat!

Zaman Instagram, Blogs, Facebook aiyo many to mention. So senang taip aje nama restoran, nama artis, nama kita sendiri pun silap-silap keluar. ha! - in my case senang la pasal I suka makan. Tapi I selalu perhatikan BJ & Co Queue - nya ya azab panjang! - tapi lately ni sejak dua tiga bulan ni...dah takde dah queue rupa itu lagi. Mungkin? dah banyak orang menulis berkenaan Cafe ini. Jadi terpulang kepada yang belum pergi "Tepuk Dada Tanya Selera"

How much Meg bayar malam tadi? RM130.00 ++ lebih kurang  itu le. I tak tau orang lain. Tapi I? rasanya ini adalah kali pertama I datang dan hampir pasti tak datang lagi hehe! - Mahal? hmmmmmmmm masih boleh tolerate tapi rasa makanan?...I could say  I don't really like it. 


Beyonce nama diberi! - Bila I pilih untuk makan kek ni. I anggap kek ni akan Se - Sexy, Se-cun Puan Beyonce arghhhhh oh oh oh oh oh oh (sila ikut rentak lagu Crazy In Love) 

Malangnya kek ini hanya warna je ada warna Beyonce. Too Sweet!!! Seriously terlalu manis. Tak habis pun kek ni dan tak sanggup tolong marissa habiskan semalam. So sila bungkus! Rasanya tidak la sesedap mana. Mungkin terlalu manis I gagal untuk menikmati rasa sebenar Beyonce! "Yes! say my name say my name"



BIG DADDY nama pizza diberi. hmmmmmmmmmmmmmmmmm basically memang takde apa yang istimewa dolls pada pizza ini. RM32.00.  Oh yes maybe yang lainnya ialah ada salad atas pizza ni.


It's a  forgettable menu. Pinggan Meg I tak capture. Malas. Hilang mood.

Meg kata menu dia lain dari yang lain. Tapi dari segi rasa....... hmmmm You boleh pusing your menu pelik 360 darjah sekali pun Tapi  kala rasa tak sedap sangat no- more queue dah mula nampak.  Okey la dah datang. Done. Susah nak cari tempat yang makanannya benar-benar sedap sekarang. Restoran cantik ke tak cantik ke sama saja.....

note: Kek di Serai lebih sedap. Oh yeah they are senior-junior

pictures....





tonite celebrating my mother in law's b.day. Wish me all the best luck I could get. Sebab I nak makan sedap tonite...please please....

Monday, 24 November 2014

Resepi Mudah tak peningkan kepala

Assalamualaikum Dolls

Hujan lebat di Shah Alam...syukur........

Okey petang petang hujang ni I nak share with anda anda semua hamboi kan? feeling Fasha Sanda sangat kekekekekekek.

I want to share gambar Daging masak cili I ambik idea kawan office I. I paling suka masakan yang tak banyak cerewet! nak kena pelbagai jenis rempah bagai. Ni senang banget! WAJIB  BUAT!

Okey tanpa banyak cerita meh I tempek! - and? Meg loves it!


Thank you Yana!

xoxoxo Ms Pearl

Monday, 17 November 2014

Mind Your Own Business

Assalamualaikum dolls!

Phew dua minggu yang sangat memenatkan seriously!

back to back class si Princess.  Takde rehat at all dalam tempoh dua minggu ni. Nope takde kesal. Cuma tak sabar tunggu bulan 12! short short vacay. 

Okey minggu lepas terserempak dengan my old old officemate. A man with Professor Title. Gitew. Actually bukan la kali pertama I bumped into him pun. Dah banyak kali. (Ishhh yang kita tak suka dan tak minat tu la yang asyik terserempak!) oh oh oh one more thing I nampak my ex boyfriend bulan lepas kat DEMC! what a place heheheheheheh! handsome?? hmmmm I must say kalau ada satu kesilapan dalam hidup he is one of it.  Alright! enough with that merepek sudey!

Okey back to this man with Prof title. So tiap kali kami terserempak he would ask me "standard" question:  YOU DAH NAIK PANGKAT?? - I was like WHAT THE F??? (DALAM HATI LER...). Being me kan? I wouldn't say that right to anyone's face pun. Bak kata drama melayu biar hati kita terluka tapi jangan hati orang lain sudey!


Him:  You dah naik pangkat?

I dengan muka wajah rupa manis 

Me:  tak tak I still SETIAUSAHA. 

Him: Eh?! I ingat you dah naik pangkat dah bertahun tahun kan???.

Man! Damn! F*** what is wrong dengan jawatan SETIAUSAHA??? (dalam hati je la)

Kenapa you tak mintak naik pangkat or tak pergi lagi jauh? bukan takde kelulusan. Kelulusan you tinggi kan??????? (now I tak tahu ayat ini perli atau semangat seriously)

Me: Nahh I tak minat. I suka kerja macam sekarang. I tak nak terbeban dengan tugas yang bukan-bukan.  (amacam? jawab macam menteri tak??)

Then he smiled. 

Good for you dah dapat jawatan Professor. I kena pergi sekarang. See ya! (dalam hati I hope I don't see you at all man!)

Alright. Question:  Apa yang susah sangat orang nak faham I tak suka benda yang membebankan kepala otak I ni? You see? lagi besar jawatan you lagi banyak kerja you. Lagi banyak kerja you lagi kurang masa you spend masa dengan keluarga. 

All I need nak balik rumah after 5pm dinner with my husband and My  Marissa. Solat with her. Buat kerja sekolah with her. Bacakan buku cerita. Itu saja. I tak nak jadi ibu yang sibuk di office mesyuarat tak sudah sudah. Balik kerja punggah fail dari office lepas tu bukak laptop sambung kerja.

Sebagai seorang manusia biasa yang pernah sakit 'teruk', koma dalam beberapa hari, hilang ingatan for a few weeks, hilang upaya nak menguruskan rumahtangga I SANGAT MENGHARGAI APA YANG I ADA HARI INI. Tempoh hidup kita ni sangat sekejap. I tak nak buang masa kerja duit kejar pangkat kejar harta berkoyan koyan akhirnya I terlupa apa yang paling penting iaitu MY LIFE. 

I don't need BIRKIN, I don't buy GUCCI LIPSTICK every month, I don't go to EUROPE every year, I don't own rumah batu berkoyan koyan. I live my life to the fullest cara I sendiri. I'm happy dengan cara hidup macam ni. Apa yang susah sangat orang nak faham?

Meg and I sepakat hidup kami dah 30 an dah 40 an. Dah rasa kamanisan hidup. Marissa baru 7 tahun. She needs her mom and dad. Marissa perlukan perhatian. Hidup dia lama lagi. Pada kala usia dia mencecah 35 nanti usia kami dah makin meningkat. Kami tak nak kejar hal dunia sampai terabai anak yang kecil. 

I don't say this as tho anak orang lain yang berjawatan besar terabai. No No No Hell No. Masing-masing ada isu masing-masing. But untuk hidup kami sekeluarga we are just happy macam ni. Do not disturb.  So I've told my man. Next time kalau I jumpa lagi mamat ni one more time dia tanya I kenapa tak pergi lebih jauh dari jawatan Setiausaha. I cuma nak cakap satu saja MIND YOUR OWN BUSINESS WILL YOU?

video

Our Friday Nite


I have my whole weekend for her. To me this is HEAVEN.


I even have the whole time to buy presents for cikgu cikgu Marissa. Report card day minggu lepas Friday. I know ada guru-guru yang layak untuk dihargai dan mereka memang sepatutnya dihargai.


I have time to capture moment like this for kenang-kenangan. Someday bila Marissa besar insyallah Marissa akan tahu kisah hidupnya dari kecil hingga dewasa. 


I takde beban di pejabat. I kerja SETIAUSAHA sahaja. Jadi I ada masa melayan kerenah anak. Cukup menggembirakan hati I bila Marissa tersenyum. 


Dengan kerja sebagai SETIAUSAHA I mampu beri Marissa segalanya (semampu I). Ya jangan sembang soal  GUCCI or Stella Mccartney la kan? Sama ada I lahir sebagai anak orang BERADA ADA or I have to downgrade myself jadi isteri orang super kaya and pretend jatuh cinta pada mereka just to provide my daughter luxury items.


This precious moment.....Kalau la I sibuk kejar kedudukan, pangkat, duit tak sudah sudah I will miss this moment for sure....I tak nak kehilangan kenangan dan masa bersama suami dan anak. Alhamdulillah...dalam pada orang kata mana cukup hidup denga kerja macam ni? I rasa I dah jalan jauh, I dah makan macam-macam, I dah buat macam-macam. Semua orang ada perancangan masing-masing. So dolls. please do not ask me soalan kenapa tak mintak jawatan lebih tinggi. Rasanya I dah jelaskan dalam ramai-ramai manusia I la antara manusia yang tak bercita-cita setinggi gunung or langit. Kebahagian to me asalkan ada meg and marissa ada keluarga and kawan rapat yang memahami itu sudah cukup. Takde duit duduk rumah ada duit pergi SINGAPORE (tetiba....hehe)

xoxoxo Ms Pearl.


Tuesday, 11 November 2014

live life to the fullest

Assalamualaikum Dolls

I have plenty of post yang kebanyakkannya 'half-way done".

I must get this post done!


Tahun depan Her English Teacher bertukar.  No more Ms. Allison from Australia tapi Ms. Rachael  from United States of America. Yes...interesting! 


Minggu lepas I masukkan Marissa Kelas Sains. No bukan tuition. Hanya pengenalan kepada kanak-kanak tentang dunia sains. I suka sebab dalam kelas ini ada ramai kanak-kanak yang terdiri daripada pelbagai kaum dan keturunan. Hey they even have GANGNAM STYLE students! hehe

Alhamdulillah Marissa dapat lalui Tahun Pertama Persekolahan tanpa banyak masalah. Usaha tanda kejayaan. For some parents this might not be the best. For Meg and I ni dah bagus sangat.  We want her to have fun zaman kanak-kanak ni. Tak mo tekanan sangat.

Tahniah kepada semua kawan-kawan I. Their kids did well too in the exam! - Proud Proud. Super Proud ngan anak Melayu hari ini. 

Okey dolls. I'll see you nanti bila dah tak busy...

Oh yes Penang we are coming! short vacay sebelum sesi sekolah 2015 bermula. 

 Love ms pearl!