Thursday, 2 October 2014

dah penat dengan kerajaan

namanya cekik darah. Tak habis-habis kata orang kaya takde masalah isi minyak. Kesian orang miskin. Duit subsidi boleh tolong orang miskin. Bahaha orang kaya dan orang miskin sahajalah isunya. Habis yang tak kaya dan tak la miskin?????????? Golongan ini majoriti besar pengundi. Ini la bezanya najib dengn tun mahathir. Najib anak orang kaya belajar pun diluar negara. Mana tau apa masalah dalam negara. Tun m anak orang biasa. Hidup susah. Belajar pun berdikit-dikit. 50% left for barisan nasional. Pasrah dan tak boleh telan dah kesombongan najib yang sangat tak memahami isihati rakyat yang bukan pun kaya bukan pun miskin. Dah letih......

Tuesday, 30 September 2014

Busy Mom

Disebabkan Marissa dah nak exam tak lama lagi?
I busy sikit. Bukan busy apa. Her dad still kena puasa (demi kesihatan).
So I have to prepare lauk for sahur and berbuka. Mine is pretty simple yet filling gitew and of coz KEBABOM DELICOUS. I know...self-praised is not a praise hahahahah but who care kan?

Today lauk buka agak special (disebabkan selalunya lauk satu then rebus sayur) today Ada Ayam Berlado.net and sup sayur melimpah!)


Berlado I tanpa bawang ye Kiah and berkuah. Tak macam orang lain punya kering and berbawang bagai. Oh well..itu yang Meg suka Itu la yang I masak. Habis cerita. heheheh. Oh oh yes..lupa kurang garam no sugar at all cuma I letak la sikit dalam satu sudu kicap manis (satu sudu je kiah....). 

So nama masakan ini? AYAM BERLADO. NET. Tak yah la you tanya why dot net. I suka suki letak nama sebab I rasa macam rhym je ngan nama ayam berlado tu ha! gitew.....

So balik kerja petang ni cuma tinggal masak sup sayur ayam melimpah ( I tambah lagi sikit ruah....) jadi Melimpah ruah :D :D :D :D

Monday, 29 September 2014

she is just LIKE ME...


Yeap! Just like MomMy










Yeah just like mommy too! :D




Just like momMy!






and yes JUST LIKE MOMMY....we LOVE HIM SO MUCH!


xoxoxoxoxo ms Pearl

Monday, 22 September 2014

The Zenith and Hyatt Kuantan

The Zenith Hotel Kuantan





Good things about this hotel:

1.  Dekat (walking distant je nyiah 5 minit dah sampai) dengan Parkson.
2.  Their buffet breakfast agak menarik good flow (nak compare dengan pullman memang pullman kalah)

3.  Their room spacious! seriously
4.  Their Gym, Zumba/Yoga Room sangat dekat dengan Kids Club
5.  Oh yes hujung minggu ada kelas zumba/yoga
6.  food not bad!
7.  Staf comel comel. Even housekeeper pun make up hehe kalah I yang guest ni macam mak lampir
8.  ada two-piece bands

yang I tak suka dengan Zenith:

1.  parking hotel limited. like kalau ada function SEKSA nak cari parking slot
2.  Swimming pool kurang menarik.
3.  Kids Club tak banyak mainan / stock buku cerita sangat kureng. Like buku marissa kat rumah lagi melambak lambak



Oh yes I love their bathroom! big ........


Tingkat 23.....


Hyatt Kuantan






Just the three of us.....

This time tak duduk Hyatt sebab Meg nak rasa duduk kat The Zenith. Tapi Meg kata sebab dia pun suka Hyatt sebelum balik singgah lunch sini dulu. 



While waitin for the feast....


how beautiful....Besar sungguh kuasa mu Ya Allah....


Just Beautiful..


The Apple of our Heart....


Asalkan dia ketawa hati mommy and daddy senang sekali...

Kuantan Heaven Sebelum Menyakitkan Hati I

You know what the kedai person said to me?

tuan kedai: 

Eh orang ramai je jumpa kedai saya ni. Awak sorang je yang tak jumpa. Mat Salleh pun tau tau!


Ms Pearl orang luar:

I tak tau tanda tanda yang you sebut tadi. I bukan orang Kuantan I orang Shah Alam....Balai Polis mana? (dengan nada paling lemah lembut dan sangat manis di dengar trust me I tak suka kurang ajar dengan orang local kecuali terpaksaaaaaaa sesangat) yang sebenarnya I nak je helloo balik. and teringin sangat nak cakap Hello babe??? you think I hadap sangat nak makan ********** you?


tuan kedai:

Hello????? balai polis tu adalah benda pertama yang you nampak bila you masuk kuantan.


Ms Pearl orang luar:

(sabar hati..ingat ingat you love Kuantan don't f the owner of the kedai...sabar sabar sabar) cari sendiri saja tak perlu nak call lagi.....)


GPS did not give me the exact location of the  restaurant yang di dalam rumah kedai tapi it gave me the one yang tepi Sungai (itu pun sipi sipi which I sangat clueless). How on earth I nak cari yang belakang kedai-kedai dan tepi Sungai?

So I rasa next time untuk mengekalkan rasa cinta I pada Kuantan I better stick to local food yang tak banyak cakap ownernya dan tak perasan F good, atau pun makan je kat hotel. Senang hati.





Sorry Hyatt I was mesmerized and fooled by those exaggerate bloggers. Sampaikan I terlupa betapa I sukakan Hyatt. To me Hyatt Food is  finger licking good (to me sedap!) sebab layanan dan courtesy dan tak perasan bagus staff nya buat I jatuh cinta. Padahal Hyatt kan? kalau staff nak layan tak layan boleh je......

So bagi mengekalkan rasa cinta pada Kuantan I better stick to what that make me happy.

note: I finally jumpa banguna rumah kedai. I rasa masakannya. hmmmmm nahh not something that yang boleh I tak tidur malam. Sorry my taste bud memang makanan kampung tapi budi bahasa juga penting. I miss Lembah Klang. I miss Tous Les Jours I miss Serai I miss everything in Selangor and KL. Going to Kuantan again....yes for sure....coz I love Hyatt and now Zenith...

Wednesday, 17 September 2014

Serai Paradigm Mall and Resepi My friend Ogiey

Jarang I mintak resepi kat kawan. Bukan...bukan pasal diri ni tahap dewa masakan. Tapi disebabkan diri ni tak pandai masak dan jarang ada bahan-bahan masakan kat dalam peti sejuk. Itu je tu sebab la malas mintak resepi kat orang...

Kesahnya babe? I ada lima ekor bawal kat dalam peti sejuk. Nak masak apa?? masam manis my doter tak suka. sebab nanti dia terasa cili pedas katanya! ishhh! Nak masak lemak kuning meg kurennnnnnnn suka. I nak goreng sat lagi dua dua menggelupur sebab takde kuah...? jadik? kering kontang idea? terus tanya kawan-kawan baik kat facebook what to cook la wei?

A friend of mine Ogiey came up with this good idea. Kari Cayer katanya! kosong je kari tu makan ngan nasi panas panas goreng ikan bawal ada sambal belacan sikit! OH mai! Semua I suka except for sambal belacan. First? I tak suka buat sambal belacan. Second Meg tak suka sangat sambal belacan. Jadi tolak sambal belacan but kari cayer orait! bahannya pun mudah! santan pun tak perlu banyak-banyak. 


ta da!!!!!! - kari cayer kata Ogiey. Okey puan...cair pun cair lah! - tapi? I cheating sikit. Marissa nak ada ayam dalam kari. So nak tak nak jadilah kari ayam cayer sikit hmmmm. ogiey kata warnanya lulus! - hehehhe lulus okey!


cakap dengan Meg kat UNIQLO ada jual sesuatu yang I nak. Sesuai untuk cuaca panas kat Malaysia nih! harganya tak mahal sangat cuma RM19.90 aje. meg kata okey beli lebih sikit. hehehehehehehheheheheheheheh. I dah plan dah benda alah ni nak pakai ngan apa. Eh bukan untuk I lah. Untuk snow white tu ha.

 Okey UNIQLO boleh didapati di mana-mana mall pun sekitar lembah klang. 

Disebabkan hujung minggu I tak nak spend time kat Setia City Mall. I nak pergi jauh sikit tapi idok la jauh mana pun....Kat P Mall je pun. 

Ingat nak ajak my good friend dinner tapi satu keluarga dia pulak tak sihat. Takpe next time okey then...Dinner kat Serai. Entah la asal pi Pradigm ini je la yang I boleh layan. Nak pergi The Loaf is like takkan makan roti je kot? so Serai pun serai la. lain lain tak menusuk Qalbu. 

After all Marissa suka Serai sebab........................



ada story books!


Meg bought Surat Khabar coz ada cover cerita pasal Afif.


I pun happy gak coz ada holly book kat Serai hahah. Otak I tetiba berfungsi kalau jenis jenis buku cam gini ..kannnnnn tengok je la nak buat tak mampu :D 



Snow White busy. Takde masa nak tengok kamera pun.


I tanya Meg sejak bila anak dara I suka makan burger ni?

Kan......dia dah lama tak pi McDonald? - kata Meg...

Ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...ha okey okey makan la burger ye yang.....



Bila pi makan kat Serai. I memang susah nak order food lain jenis. hmmmmmm I suka tomyam meehun seefood kat sini. Seafoodnya fresh kuahnya pun bisa membuatkan mata sepet jadi MEMBELIAK! haha you get what i mean tak dolls?

p/s: And I don't care if people out there kata alahai kesiannya ada tomyam lain kat gerai sekian, kedai sekian, restaurant sekian, hotel sekian LAGI SEDAP dari yang kat SERAI. Babe? I don't give a tomyam pun! - to me I suka tekak I suka I bahagia itu je yang penting. kalau kat tempat lain sedap tapi tempatnya tak cozy pekerjanya tak 'anak ikan', dan sebagainya pun tak guna gak kan? So save la your thought ya? I don't need it....tapi kalau nak cerita cuba try kat kedai sekian sekian sekian ha idea mcm tu amat dialu-alukan. Tapi kalau ayat macam ala........bukan sedap pun makan kat serai tu! Please.....click away alright?

Ada juga menu yang I tak berapa berkenan di Serai. Takde hal sebab yang I tak suka yang I rasa tak worthy my money tak perlu la I order lagi pada masa hadapan. Tapi buat masa ni Serai kat Paradigm I suka sangat sangat. Kids menu spageti kabonara sangat tak masuk akal. Tapi potion dan masakan burger di atas memang berbaloi for kids.

Okey this Friday I akan pergi cuti cuti Malaysia heheheh ala kejap je....saja ...dah rindu dengan negeri ini katanya....hmmm hope I get to see my friends nanti. Missing them so much! 

xoxoxoxoxoxox Ms pearl

Saturday, 13 September 2014

book worms

Her kinda reading material...


Mommy's ho ho holly book hehehehe


Basically we both (mommy and daughter) book worms! Hehe