Wednesday, 15 April 2015

While waiting...


While waiting for mommy

Thursday, 9 April 2015

Never be the same again

Takkan sama lagi selepas ini. 

Never I thought this year will be the toughest year for me and my family. Hanya Allah SWT yang tahu betapa sukarnya perjalanan hidup selepas ini. Harapnya bulan Ramadhan nanti dapat kami jalani dengan tenang seperti tahun-tahun yang lalu. Insyallah.

xoxo Ms Pearl

Tuesday, 7 April 2015

Tahniah Mars!

Tahniah Mars! Mom and Dad selalu doakan awak tanpa henti. 
Moga iman, kesihatan, kebahagiaan dan kejayaan menjadi milik mu selamanya...dunia dan akhirat...insyallah amin...

Yesterday M bagi tahu kami yang dia dapat good result. I congratulate her macam biasa. Alhamdulillah...syukur. Even mention to her..kerja kuat dan selebihnya serah pada Allah....kalau kita target mediocre result dapatnya mediocre juga la jika kita aim untuk yang terbaik insyallah Allah Maha Adil....He knows everything.


Love xoxoxo Dad & Mom

Wednesday, 1 April 2015

Annoying Things and GST

Rimas sana sini orang dok canang GST. 

Meg tadi lunch kata dia tak rasa apa pun. Entah malas nak fikir bab bayar, bayar sajalah. Tak boleh cakap apa. Nak meroyan kat Dataran Merdeka? Silap silap masuk lokap sebab GST tak ke satu keturunan malu? 

Me? Senang cerita I ni lemah matematik. So, secara langsungnya I apa pun tak faham pasal GST hehehhe. Tapi disebabkan Balqis masuk tiga kelas Private Institution dan tidak ditakrifkan sebagai basic education katanya maka bayar la GST. In fact? ke-tiga-tiga PI tu dah pun hantar text kat parents so tok sah nak meroyan bagai kat kuanter bila time nak bayar karang. 

I rasa pelik sana-sini orang dok maki GST. Tak cukup dengan tu persendakan pula. Yang bonarnya kebanyakkannya? semua macam I lemah matematik tapi kalau cerita tu kalah pakar ekonomi ken? yang paling penting? bukannya anak dia tu masuk mana-mana PI pun? Anto tuisyen pun tak? habis tu? apa yang dok meroyan? 

Makan? kalau takat beli kat pasar malam tu? jangan nak canang satu dunia awak bayar GST okey? kot kot hidup tu asyik jalan kat cafe, fancy restaurants atau yang sebaris dengannya boleh la meroyan kononnya ada GST gitew. Takat bayam seikat, ikan kembung kecik kecik tu satu plastik besar (macam I je bunyinya hehe) bawak muhasabah diri gitew. Macam macam cara nak bagi anak kita makanan berkhasiat. You just have to be creative and imaginative.

Meh kita tengok dulu apa PM kita dan konco-konconya nak buktikan. Katanya GST bagus sangat. Okey bagi mereka tempoh. Tak suka pi undi DAP. 

p/s:  patutnya bab bab pendidikan tak kira la basic education or extra curricular ke tak perlu le kenakan GST katanya pentingkan pendidikan.....plus kalau dah kelas ekstra pun kena GST kesian la orang biasa macam I ni kan? yang impikan anaknya pandai berjaya dapat pergi LONDON sambung belajar gitew. habis takkan anak menteri je yang boleh pi belajar kat London kottttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt.

In short? I don't know GST but Education is very important. Oh yes I pay almost satu bulan insurans GST for Balqis classes gitew....ada mak meroyan kat FACEBOOK?

yang benar,

si Tak faham GST

Thursday, 26 March 2015

Why so sarcastic???

Assalamualaikum!

Semalam dapat text dari sekolah muzik kata kelas piano takde minggu ni jumpa bulan april nanti!

I was like jingle bell jingle bell whooooott whoooottt! yeahhhh! tak yah check out awal! boleh check out lambat coz the next class later later petang sikit gitew....good news huh?  

Begini la dolls....disebabkan jadual yang padat nak cuti pun tak boleh sebab komitmen kelas marissa hujung minggu. Tak sampai hati nak hantar marissa kelas lepas sekolah kesian....mana nak buat homework lagi mana nak study lagi ? mana nak mengaji lagi? mana nak tengok tv lagi? 

Speaking pasal TV?

Long ago che wah! I ada gak mengumpat pasal ASTRO ni? maklumlah asal hujan je takde siaran ken? tak pun tak habis-habis call pelanggan suruh tambah perkhidmatan so on and so on.  

Tapi I tak pernah mengumpat pasal program TV yang ditawarkan ASTRO. Apa tah lagi SEX AND THE CITY now boleh ditonton di siaran 722 (yeah good bribe)! extra spicy heheheheh.

Oh yes sebelum cerita lebih lanjut? Semalam Marissa tanya I waktu makan malam. Mommy? you said you  tak suka tengok drama (melayu) coz you don't like it? and merepek? BUT YOU WATCH SEX AND THE CITY???. (no no I tak tengok S&TC depan Marissa just dia tau bila I tengok coz she is not allowed to be any near to me haha)

I was like OH MY GOD!!! How dare you!!! That is so not a crap show! (dalam hati je lah) and trust me dolls? I was on pause for 10 minutes (no reply) and continue eating my dinner. After a moment I fikir yeah...memang crap pun S&TC tu...what to do? I love Carrie Bradshaw, I love shoes too (long ago ancient time), the sex was portrayed not in a porn ways  and I'm a city girl. Yeap solid reasons !

Then I know it's time to watch my CRAP SEX & THE CITY show behind closed door. So now with my tight and hectic schedule I really have no idea when is the best time for me to watch it. I'm not a perfect mom. I need to watch crap show once in a while. Just not di depan Marissa. 

So this morning? while arranging books into her school beg, I tengok la siaran The Voice. A slight change I've made membuktikan I dengar komen dan pendapat orang lain walaupun dari anak yang kecil. 

Okey dah! kembali kepada objektif asal.

Despite siaran terhenti bila hujan turun (berpusing anak mata 360 darjah) lain-lain perkara I memang suka dan sangat berterima kasih adanya ASTRO.

Contoh:  Perkhidmatan merekod siaran.  I hanya akan ada di rumah pada waktu malam dan weekend pun hanya ada di rumah pada waktu tertentu. Siaran ASTRO berjalan tanpa henti 24 jam 365 hari sampai la dunia ini berhenti.  

Kalau dulu-dulu ada film yang kita tunggu-tunggu ditayangkan di tv and kita pula yang tiada di rumah ketika itu kerana kenduri kahwin la, kerana anak saudara katam quran la, kerana orang datang ke rumah hari raya atau paling tragis sekali? bapak nak tengok BOLA SEPAK maka anak anak kenalah mengalah pasal bapak tak selalu tengok tv..huhu makanya kita akan miss rancangan tv yang kita nak sangat tengok dan yes takkan dapat tengok lagi sampai bila-bila (most probably) kalau dapat tengok pun entah bila-bila! 

note: tu sebab bila terciptanya teknologi CD, VCD, DVD and apa lagi masa dulu dulu tu I was like monkey jumping on da bed! happy gila kau! imagine boleh tengok KUCH KUCH HOTA HAI beribu ribu kali lemon! 

Dengan perkhidmatan merekod ASTRO I boleh tekan button rekod rancangan yang I nak tengok or nak sangat tengok or I rasa macam nak tengok? dan boleh keluar rumah tanpa rasa sorry for myself. After all takkan la kita nak tunggu je dari pagi bawak ke malam rancangan tv yang kita nak tengok tu?

note: tu la I tengok Istanbul aku datang lakonan lisa surihani setahun selepas cerita tu ditayangkan. Rekodnya dari awal tahun! I memang takde masa nak duduk depan tv!

Okey satu lagi about ASTRO. 

Jikalau dulu-dulu zaman I kanak-kanak siaran kanak-kanak yang ada sangat limited. TV1 dengan gaban musnahkan dia! or kesatria baja hitam (god!), TV3 pulak dengan he-man! shera! apa lagi oh oh oh THUNDERCAT!, and TV2 pulak siaran tv pendidikan aiya ya....

Now ASTRO ada pelbagai program tv untuk kanak-kanak. Okey...I tahu nanti ada pulak parents yang kata banyak sangat anak tengok tv tu la pelajaran entah ke mana-mana. Jangan begitu dong ah! 

I lagi rela anak I tengok tv dari main video game! satu sebab TV jauh dari mata anak. Video game? or now smart phone aduh jaraknya cuma seinci! 

Kartun tak sudah! bila result exam keluar ramai la parents di blog, di facebook, di instagram di mana-mana sahaja menyalahkan anak menonton kartun di ASTRO. Ada tu siap ugut pula nak  hentikan siaran ASTRO. waduh! tak bisa hidup dong!

Okey just to list a few program kanak-kanak yang bagus:

1. Sesame Street
2. Princess Sofea
3. OH My English
4. ZooMoo

Menonton kartun dalam Bahasa Inggeris melatih pendengaran anak-anak.  I let Marissa tengok Sponge Bob once in a while not all da time. Ada juga kartun yang I memang tak benarkan Marissa tengok macam The Simpsons.

Okey really on top of all that I sangat suka dengan perkhidmatan boleh merekod ni. Nanti ada pula yang kata kan siaran ASTRO tu berulang-ulang? macam I kata juga lah bukan la 24 jam ada di rumah dan bila kita ada di rumah tak la kuasanya kita nak tunggu rancangan tu bila next di tayangkan? rekod once done tengok done lepas tu delete and couldn't careless lepas tu nak tengok lagi. Tapi kalau suka (biasa sifat manusia) akan dibiarkan dalam recorder tu selama-lamanya heheheh (I la salah seorangnya kan).

Siaran TV Al-Hijrah walau pun bukan di bawah ASTRO tapi I boleh rekod penceremah-penceramah yang I suka. Banyak persoalan global dan mendalam terjawab apabila menonton contohnya ceramah oleh Dr Zakir Naik. Begitu juga dengan Ustaz Weber in Reflection.  Ustaz Kazem pun I suka...

My mesej here ialah stop blaming your children bila keputusan peperiksaan tak memberangsangkan. Stop blaming the ASTRO too for being pro active in giving and serving us good shows, stop being sarcastic kepada ASTRO kata mahal la itu la ini la rekod buat apa kononnya rancangan berulang-ulang. Tidakkah? sifat kita juga berulang-ulang? kalau tengok bola piala dunia tu? masa Brazil tewas berpuluh gol pada German bukan ke kita juga yang dok ulang tayang sampai puas? 

No I bukan kerja dengan ASTRO atau pun kena mengena dengan ASTRO. Cuma kadang kadang pelik masyarakat kita terlalu sarcastic dan sentiasa menilai bab yang buruk sahaja tanpa memberi ruang kepada sisi yang baik.  




                                           A gift for her

Monday, 23 March 2015

GST , RM50.00+, Goda abang counter and the best chef in the world!

Morning dolls!

Next week dah April! yeah excited!

doter marissa masuk pertandingan bercerita antara sekolah. should be okey should be fun!

Me on the other hand busy dengan kehidupan seharian (masalah terkini dan masalah lama). Hey! city girl tak sepatutnya mengeluh... kan??? masalah datang dan pergi...relax saja...tempuh saja...sampai waktunya baru tau.....so buat apa fikir sangat??? (kata my sister).

Oh yeah a new thing about moi? I learn berjimat-cermat. Semalam? balik dari Urban Fresh hanya belanja RM33.00! e-meh-zeng! selama ni belanja tak pernah kurang dari 150.00 wah wah..semangat GST sungguh kau Hani! not only that? semalam pergi kedai tepi jalan beli sotong beli udang semua beli sayur sikit RM25.30 wah wah wah....dah pandai goda abang counter "ala bang.....30 sen tu kasi lupus dah le...." kennnnnnnn nasib pompuan you? kalau jantan? nak ala ala ala bang? silap silap naik harga lagi (sebab tadi salah kira! har har har) - nak hidup katanya...

Okey dinner? RM33.00 henggit campur duit tol duit minyak? hmmmmmm minum hazelnut latte lagi? all in? RM50.00+!!!!! mahal? murah? pilihan di tangan sendiri kan? nak murah beli kopi sendiri bancuh sendiri. tak nak bayar tol naik motor je senang. so comfort living + food + good hazelnut latte...takpelah.....spend sikit....

Below my RM50.00 + dinner 




"Mommy?? you are the best chef in the world!"

Now now now....RM50.00+ with the best chef in the world title??? 

I probably won't be seen at any restaurant (waktu terdekat ini heheheh lama lama pergi gak la kot)

Love you Marissa!


Monday, 16 March 2015

I love Fashion

One fine evening my dear princess told me she loves fashion.

Honestly...?
I don't understand fashion.
I don't follow the trend.
I never like Fareeda (heheheheh jangan marah ha...)
But my doter loves fashion.
Well.......let just say family is like branches on a tree, we may grow in different directions, yet our roots remain as one....

Am the root here :D :D 
Now I Wonder Do I love fashion?


Daddy I want this


and this


and that too

TQ love you daddy...


and the wise man a.k.a husband said...

"Ikut you la ni.."


Grinning from ear to ear

still not sure about the fashion thing.