Monday, 26 January 2015

The Weekend


Saturday morning!


then Sunday Morning...



artistic Sunday!


xoxoxoxo Ms Pearl

Wednesday, 21 January 2015

You Are Loved

I miss her ...perasaan ni perasaan yang sama setiap hari. 

Bila marissa panggil mommy...I rasa indahnya dunia ni. Ada orang panggil I mommy. 

Okey! pasal mommy rindu Marissa, malam ni mommy belikan choc and ice cream! 

p/s: she named her fish after my name PEARL! waduh!
How about Genevieve?

No! I love Pearl, Mommy.






huaaaaaaaaaaaaa mommy rindu Marissa!

Monday, 19 January 2015

Tahniah! Wajah Kesayangan hamba....

Okey honest dah berpuluh abad tak tengok JUALA LAGU FINAL. heheh

tapi baca surat khabar semalam nama Dayang Nur Faizah dalam senarai. Wah! wajib nyiah tengok!

Amazing! Her voice Standard The Voice! A real penghibur. Hanya berdiri tegak dengan baju ropol 

semangkuk hehe dan penghayatan lagu yang mencengkam perasaan terus buat I jatuh cinta pada lagu ini. 

Tahniah Dayang! and the penulis lirik! and composer of coz. 

Kesimpulannya? bila TV3 nak buat HD untuk rancangan LIVE macam AJL ni? 


Alright!

Great Monday! Alhamdulillah.....

 
 Wajah kesayangan hamba


Friday, 16 January 2015

LOVE! happy birthday Abah! xoxoxoxo

Happy Birthday Abah!!!

My Father In Law memang seorang lelaki yang sangat baik. He is a daddy material. I tell you my mother in law sangat bertuah macam tu....

Alright Abah's birthday. Moga Abah dikurniakan kesihatan dan kebahagiaan oleh Allah SWT. To my sis in law maaf tak dapat hadir malam tadi. Am sure party makan makan last nite meriah and abah mesti happy juga. 

Okey!

Bulan April nanti I mungkin busy tahap ke ba bom! mungkin akan away for a week or two. Kaedahnya? Bulan May Ms. B akan menduduki peperiksaan pertengahan tahun. I malas nak meroyan last minute. So I tell Meg and all my good friends probably I tak boleh nak jimba-jimba hujung minggu with them minum minum makan makan coz perlu fokus helping Ms. B.  

My jadual therefore yang sama saja everyday everynite. After makan malam dah duduk kat meja study Marissa. She'll be busy with school work and I'll be busy monitoring and doing nota nota penting for her and merancang apa nak buat next and next. Sambil tangan ligat Wassaping teachers ustaz and so on. 

Oh yes this year I dapat bantuan daripada ustaz. Sebarang kemusykilan I boleh tanya terus kepada ustaz. Personal tutor I hire for Ms. B this year! Easy for me nak mengajar Ms. B.  Pendidikan Islam. Sambil tu? fikir bila pulak nak practice piano! ha! tu another story seriously I don't have time for myself.  

Like I mentioned last year? I cikgu sekolah, I cikgu piano, I ustazah, I la mommy, I la wifey, OH yes I la jugak maid of the house sepanjang tahun hingga la Disember karang! Masa tu dolls? My diet program lebur pasal makan tak hengat dunia! lepas gian lepas segala lepas! AKU BEBAS BILA BULAN DISEMBER HITS!

I do explain this to my parents and friends. Speaking pasal parents my ayah ada sebut tentang Nenek I belah (my dad) dah dok tanya lama tak jumpa BALQIS! - bila ayah dah sebut tu? plus dah remind my mama to deliver the message to Hani makanya? pandai pandai la squeeze masa kat celah bedah mana kau nak balik jumpa nenek. Yang pastinya kena balik jumpa nenek! 

hahahah pretty much itu la I. Belum cukup busy macam Rosmah our first lady lagi kan? hmmmm so bila I nak poco poco???

Hey no la I tak komplen. I sangat happy dalam keadaan minyak turun I masih boleh bernafas dan buat segala perancangan yang dah dibuat untuk this year. Alhamdulillah......I cuma berdoa tahun ni jangan la ada apa apa yang memeranjatkan I or dugaan dugaan yang berat yang perlu I hadapi. Permudahkan la ya Allah.....amin..



last nite while Ms. B busy doing her schoolwork I tengok buku text  pendidikan islam.  Semalam belajar Kenali Malaikat. I nak mudahkan apa yang tak mudah. I know bahasa jawi tak mudah untuk budak kecik. So translate. Habis cerita. I buat nota terus ringkaskan. Karang sambil nak tidurkan dia I boleh bercerita based on that nota ringkas. Macam cerita sang kancil dengan harimau gitew....



Last year bacaan jawi Ms B was average kata ustazah. Okey. Noted. so this year I semangat nak belajar sehari sebelum kelas. Told Ms. B you have to be one step ahead than ustazah. bukan sebab nak tunjuk pandai pada ustazah tak...Tapi ajar Ms. B sedar diri tak pandai. Dan tak nak susahkan ustazah. Plus jangan guna alasan tak pergi sekolah agama apa je yang berkaitan dengan pendidikan islam semua tak boleh buat. Alasan itu sungguh tak konkrit. In other word jangan create alasan sebelum mencuba...
 


Last nite sempat message my mom. Terima kasih mama kerana ajar hani mengaji ajar Hani baca jawi. Kalau mama tak ajar Hani tak boleh ajar anak Hani. Walau pun dolls? my mom tak sekolah omputeh macam mak mak orang lain. Walau pun my mom tak sekolah tinggi kerja pun bukan pejabat berhawa dingin, tapi ilmu yang dia ajar pada I amat berguna. I bayang kalau my mom tak ajar mengaji tak ajar baca jawi macam mana la nasib anak I? macam mana I nak ajar Ms. B sembahyang? hafaz ayat ayat al-quran untuk sembahyang dan untuk diamalkan sepanjang hayat? syukur ada mama.....
 

We worked side by side. She was doing her schoolwork. I buat nota. 8.30 malam sampai 10.30 malam memang masa for her. Oh yes sambil tu? I boleh juga tanya khabar kawan kawan I. Betul perempuan multitasking. 10 kerja satu masa! 
 

sempat snapped gambar sports car Ms. B! heheheheh RM10.00 sahaja!!!! many of my friends thought harga Sports Car ni dalam harga RM20 - RM30.00! nahhhhhhhh murah saja. dengan ruang yang besar. boleh sumbat semua! and bonusnya? MURAH! 
 

tulis cantik-cantik. Mommy tak suka cakar ayam. sambil tu sempat pesan pesanan gitew....you rasa I garang? tak lah....I langsung tak garang. boleh makan kit kat boleh minum minum sambil buat kerja. :D :D :D 

Malaikat tak terkira ramainya. Tapi yang wajib tahu 10 orang Malaikat. Ms. B kata ada lagu ustazah suruh hafal. She manage to sing it for me. I promise her nanti mommy taipkan kita nyanyi sama sama. Anything for you darling. I promise her sepanjang perjalanan pembelajaran I'll be her tulang belakang. I will support her tanpa kompromi. If I have to sing I'll sing. If I have to dance. I will dance. 


ada dua bahagian pencil box ni. bahagian atas you see?? bumbung kereta sports ni kembung ke atas jadi kalau nak isi banyak pun tak de masalah nak tutup.



bahagian dua Ms. B kata boleh letak pensel warna! GOOD IDEA!!!! dot! masukkan warna pensel. jadi tak perlu nak bawak kotak pensel bagai menyusahkan je. satu pensel box isi semua. Super Proud mommy you gave me this idea!


Waktu umur Ms. B tiga tahun she showed the insterest. I'm so happy! dah la muka ikut muka daddy. So far tinggi macam ikut daddy jugak. So bila Ms. B minat piano I rasa oh great! my dot suka apa yang I suka!!!! and dia kata nak belajar main piano....there you go!



last year performance.  Mommy her biggest fan! I la chearleader kat tepi piano tu! tinggal lagi takde pompom je! 

Love you dot! and Atok M selalu kata chomel cucu tok! Tok doakan moga dilindungi Allah SWT cucu tok ni. Amin ...thank you tok! HAPPY BIRTHDAY TOK! we love you so much! xoxoxoxoxox 

Ms Pearl

Wednesday, 14 January 2015

SELAMAT HARI LAHIR MEG! ENJOY SEKOLAH DOT!

SELAMAT HARI JADI MEG!

Pagi tadi waktu sarapan "tertengok" TV1. Very the jarang very the jarang. bila tertengok cuba la tengok. Keadaan mangsa banjir.  Sayu hati ini melihatnya. I hope I really hope the government can do something. Something yang membolehkan masalah banjir ini diselesaikan terus. Sedih ..hati mana tak hampak jiwa mana tak terseksa melihat harga benda musnah sekelip mata. Tempat berteduh hilang. Hasil daripada mata pencarian musnah. hmmmmm. Please Government do something.  Moga Allah permudahkan urusan mereka yang terlibat. Amin....

13 Januari 2015 hari jadi Meg ke 48. Happy Birthday Abang! Hadiah? Ya I belikan hadiah. I got him a brand new watch (he loves it!), bought him a new sandal, b.day lunch, cooked for him dinner and bought two cards one from me one from his dot!


From dot to dadda

From wifey to hubby



OH YES! SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH DAUGHTER! 

Mombo and Dadda love you very much!


Tahun lepas Marissa takde jam dalam bilik tidur dia. This year kena ada lah. Gunakan masa dengan sebaiknya.


Got her a new kerusi untuk belajar. She loves pink! tapi this year katanya nak suka kuning pulak. Oh well...something new la kan?  



This year belikan Sports car for her too! vroooooom! hehe - Pencil Case for Marissa.  Senang besar boleh letak pensel, pembaris, pemadam dan warna pensel terus! yes spacious! hehehe dan tahan laksak!


New Year new teachers! Oh yes I belum sempat nak ambil gambar Rachael Wright lagi kan? Marissa kata Rachael Wright is always right! hehehe

Bersyukur....I kata pada Marissa. orang lain pergi sekolah tanpa buku tanpa beg baru tanpa kasut baru tanpa apa pun baru. Sebab banjir....awak bersyukur....semuanya ada mombo and dadda sediakan. sebab negeri kita tak banjir..bersyukur doa pada allah banyak banyak sembahyang.....belajar rajin-rajin. guna peluang mombo and dadda beri sebaik mungkin. Bersyukur lah....

so whats the target this year? Marissa? - shhhhhhhhhh! biar la RAHSIA :D :D :D

XOXOXOXO MS PEARL!

Tuesday, 6 January 2015

I Feel Good!

video

Hard Rock Penang - I Feeeeeeeeel good!


Fun xoxoxo

2015 love

So far 2015. 

I spend I eat  I love what I do and ought to do :D

I love Meg and Marissa

 
 

Love Hazelnut Latte here..
 


Ramlah Ram is not the only person haha



Burger was good, the potato chips too but the vage..?  

 

Ben's! KLCC 
the best Hainanese Chicken Rice
the aroma of the rice...hmmmm toes up! :D



Marissa Meg
 

Not making any fashion statement he he


Simplicity/uncomplicated



not a spontaneous purchase


Marc hides my kedut skin near those eyes pretty good



 

Another not so spontaneous purchase :D

Thank you sista! for this! Next year could you buy me A bottle of Marc Jacob? :P


so far my 2015 is good.....embrace it and ready for the opposites! 

REDHA...only Allah can judge....

xoxoxo 

Penang II to be continued.....