Friday, 25 April 2014

D.E.M.A.M

Me D.E.M.A.M......................
gonna get ubat after this.....
 
 love birds for Ms. B

 Sweet indeed


HUNT THEM DOWN 

p/s: not these two girls 

Friday, 18 April 2014

Today I have found something!

Oh dear dolls.....

Betul apa kita nak sangat itu la yang Allah berikan kepada kita. Tapi ye la dengan keizinannya of coz dengan kehendaknnya sudah tentu....

When I was small my mom selalu belikan buku buku cerita kisah spy kids! - Nancy drew lah The Famous Five lah...Watak paling I suka George of coz!!!!! - maklum dulu waktu I kecik - kecik my mom kata I ni lemah gemalai bak sutera. 

So I mudah tertarik dengan watak wanita yang agak keras tapi masih lembut di dalam hmmmmmm tak kisah la :D

Dah banyak kali pi MPH. Tiap kali tengok buku cerita The Famous Five, Meg kata belum lagi waktunya...buku tebal, kertas helaian buku warna cokelat gelap mcm ni mana budak budak suka. 

True!  memang tak menarik minat langsungkan? So takpelah sabarlah...

Tiba-tiba?????? hari ni saja saja tengok bahagian The Famous Five kat MPH. OH dolls! The Famous Five ada versi kanak-kanak punya! excited sangat! - dah la kertas helaian warna putih! dah la tu bergambar pulak! berwarna warni! - berbunga bunga terus hati nih. 

Sambar dua buku yang ada! - tengok kat belakang ada lebih kurang 21 siri semuanya! 


Tanya kat kaunter, ada kat mana? siri siri ni semua? as usual counter amik nombor telefon and promise to call me once dapat maklumat. Tak kesah la kiah heheheheh sebab hari ni I sangat bahagia!

Tambah bahagia bila bagi pada Ms. B, She said! excellent book mommy! thank you so much! I love it! Lebar le senyuman ni kan? 

Allah thank you thank you thank you thank you! - I dah kira kira tadi mahu beratus ratus juga kalau beli semua siri ni? -


Takpe.....buku penyesiatan kanak-kanak The Famous Five ni bukan sahaja tentang penyiasatan tapi juga mengajar kita berfikir sekiranya kita dalam kondisi atau dalam waktu waktu kecemasan. 


Can't afford to explain to Ms. B in details kan? let her read. am sure dia akan mula membayangkan seperti mana yang I bayangkan dulu. 

So mommies? check out The Famous Five for your kids okey? kat mana? MPH! 



 Selit sikit gambar Ms. B tengah fokus baca kisah Puteri Sa'adong....

xoxoxoxoxo Ms. Pearl

Wednesday, 16 April 2014

Calls from my past history

Dolls! I've been receiving calls from my past history. Gitew.

The girl from one of the spas i've visited last time called and asking me Puan bila nak datang lagi?? - puas la aku ingat ingat yang mana satu la spa yang aku pi ni? confirm tak ingat! - the one yang  I selalu pergi (kat The Curve nun) memang confirm takkan call. Pasal depa sombong. They know tak call pun customer mcm I ni terhegeh hegeh datang.

so to break the ice ooomputeh kata? - I pun berbasi-basi lah. You punya pakej tu available lagi ke? - then the girl jawab: yes masih tau puan hani. ala yang 90.00 henggit tu termasuk mandi wap. (dalam hati ehhhh murah!) to compare dengan yang kat the curve tu ken? sekali urut 120.00 henggit! takde masuk apa apa pun!

the problem is now i tak ingat pun spa mana hehehehehhehehe! ish! - i ingat kan nak suggest lah instead of giving me teh halia (uuuuuuuuuuuuuhhh i love it!) cuba bagi i kacip patimah ke.heheheh boleh ingat sikit ingatan yang dah longgar ni! - eh jap kekdahnya kacip patimah untuk kuatkan ingatan ke kuatkan kemutan?? ( ha kau! matilah 18 XXXXX) !


Monday, 14 April 2014

The Weekend - pretty much updates!

Assalamualaikum Dolls...

Sabar je la dolls gambar yang kat blog sama je gambar kat facebook. What to do? I don't have camera with me now. Pinjam Meg punya smartphone masuk gambar kat facebook then save it for my precious blog. heheheheh. Sampai bila nak macam ni? Meg dah tak tahan. Pasal I pakai smartphone dia macam harta I sendiri. Sampaikan dia kena mintak izin time dia nak guna huaaaaa besar punya kuasa I kat rumah ken? kekdahnya! 

Semalam lagi best I dengan Ms. B siap attack Meg pasal we all nak pakai smartphone dia heheheheh. Mak anak sama je nih! - Ge yourself a smartphone! heheheh tengok la kalau I ada mood I beli. Kalau tak...I maintain la dengan tukun tiruan I tu ken......


RIO 2

Frankly speaking? tak payah ada Rio 2 pun takpe. Tak menarik at all. Dari awal sampai ke sudah asyik dok nyanyi je nih. Zaman hindustan dah tamat che yah. :P.  Mengamuk peminat tegar hindustan kalau baca ni ken? - For Ms. B, Rio 2 kira menarik sangat-sangat. Ye la kanak-kanak kan? asalkan kartun menarik je lah. Tak kisah la apa pun jalan ceritanya. heh!

Yes went to Setia City Mall for Rio 2.  While waiting singgah MPH jap. She sat at one corner. While mommy dok usha usha apa nak beli.





oh well...auntie piyah and auntie anum kata hep! free reading ya! hihihihi nahhh bought something for her. Auntie Anum kata buy MPH for her. errr I have better plan why not kahwinkan je ngan cucu owner MPH ? hahahahhahahaha kidding!


Sejak Ms. PMB lahir I dah janji I akan sematkan budaya membaca padanya. I paksa diri I baca buku cerita sejak PMB know nothing till today. (skang dah boleh relax sikit coz dia dah tau membaca sendiri).   Alhamdulillah...sekarang Ms. PMB suka membaca! Meg and Me tak pernah lokek belikan buku baru. Yes dolls tu sebabnya I tak pakai gelang emas or latest diamond from Habib Jewels hehehe. Not even a samsung whats that? candy crush? muahhhhhh laughing at myself... sorry dong! gue enggak tau itu dong! later I'll share with you what kinda gadgets I play with huhuhu


yes I have found this book monts ago. Ms. B now tengah busy baca buku ni. yes anak I english medium. Pak dia english medium. Tapi mak dia melayu tok tok. My english tak la sebagus orang lain. So bila tang nak explain agak payah sikit. So bila jumpa buku ni? apa lagi? sambar wei! Please read any question you may ask me anytime! alright baby????

"Mommy you have no eggs now"

"huh? what eggs?"

Pointing her fat fingers at both left and right i think ovari kot (ampun dolls! mak sains Credit 6 je!)

"You've been having your period kan? so no eggs "

"ohhhhhhhhhhhhhhhh yes yes no eggs...heheheh"

kau! no eggs!



SELIT SIKIT 

 
tet tet tet

Okey selit sikit. Apa ke menda la pompuan pompuan kat luar sana yang dok bising bising pasal tudung Mak cik Paridah yang mahal tuh. Kekdahnya pompuan? kalau dah mahal pakai la yang murah. Banyak je jenama pasar malam yang harga 10 henggit. Beli 10 helai ha kau boleh tukar tukar pergi office. Itu pun dah cukup buat mata pompuan lain terbeliak tengok you pakai tudung baru hari hari. Heh! 

Babe kekdahnya dia nak jual mahal ke murah ke itu dia punya pasal. Itu business dia. You tak mampu you buat cara tak mampu. Yang mampu dia tak cakap apa apa pun. Kekdahnya? pakai tudung tu bukan ke maksudnya bersederhana dalam penampilan? Kalau dah pakai tudung mahal gila nak mati (mati pun tak gila), lepas tu berwarna warni macam cadar alinas (matilah). Mana datangnya kesederhanaannya?

hmmmm bottom line sudah sudah la komplen or cakap cakap dekat office about tudung Makcik Paridah or camna spell - nya? Fareeda? - kalau teringin sangat ha kumpul duit ikat perut jangan beli lipstick, eye liner, jangan beli tudung kat pasar malam at all. Karang raya beli sehelai ha you pakai la kat kampung (confirm takde sorang pun tanya tudung Fareeda ke?) heheheh - gurau okey? beli la kalau mampu...kalau tak mampu pun beli la.....kepala dan rambut masing-masing....just enough talking or combating  Fareeda tu....

Oh yes she against the cetak rompak tudung. Of coz la babe cuba you fikir? you dah penat penat tak tidur malam came up with your own corak tudung, style and what so ever tetiba orang lain ambil untung atas angin buat cetak rompak sure la tensi ken? sama gak la ngan si Fareeda tu.  I bukan sesiapa dengan si FAreeda tu beli tudung or masuk butik dia pun tak pernah coz me is like ( ADA MAK KESAHNYA NYIAH? tudung kau rega 100 henggit?) - cuma rasanya tak payah la nak marah - marah sangat or merayu rayu murahkan lagi harga tudung supaya semua orang mampu pakai tudung ituew. 

Kekdahnya cuba kau RAYU kat Marc Jacob or GUCCI or Channel "tolong la murahkan beg tangan awak or tolong la murahkan skirt vintage you all tu , supaya rakyat biasa macam I ni boleh pakai skirt tu buat pi kenduri gitue. Ha mampu? 

Hokey back to my story :D


THE FOOD
 

 

When PMB asked me Mom? kenapala I tak suka buat pastry pastry items ni. Kekdahnya? jawapan I simple je. I takde bakat dan takde niat pun nak belajar. Imagine kalau I belajar I confirm akan buat. Takkan nak buat sekeping je kot? mestilah berkeping keping. Hey!!!! one way ticket to get DIABETIC! - I dah la badan macam tempayan lampoyang kan? lagi nak makan benda mcm gini hari hari ? ishhh takut...Marissa..oiii.. sweet sweet sweet...

Ini pun share dengan Meg. and yes scone yang sedap mampu buat I tersenyum sepanjang hari..harumannya ...hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm nak nak padankan pulak dengan HAZELNUT LATTE. pergh! kurang manis pleaseeeee. adoi la hai...



SEX AND THE CITY


I suka tengok gaya hidup Watak Utama dalam Sex and the city. I love her wardrobe! - Disebabkan badan I macam tempayan lampoyang heheheh (takot sei!) so my doter gets the benefit.  Yes her belongings! 

I ada cara agar tak nampak banyak sangat. Hide some kat dalam drawers heheheh. Ala tak yah hide pun takpe Meg tak kisah I beli banyak for her doter. Actually Meg tak pernah marah pun I beli for myself. Tapi alasan I nanti la tunggu I kurus keremping baru nak beli baju banyak banyak hahahahahha tak keremping keremping pun hadoi! 



yes...I have PMB. And she is a girl.....yipppie!!!!



GADGETS!



Oh well....what do you expect? A tab? Galaxy what? or Samsung what? or I-Pod what? no la where gottttttttttttttt (sat lagi marissa akan kata ishh mommy.....bad englishhhh!) 

ha ni gadget i yang terkini. senang! kot kot Ms. B makan tertumpah. Bawak dia pi washroom, letak sikit clorox ni lepas tu terus bilas cuci dan keringkan pakai mesin pengering kat washroom! tada!!!!!!!! best tak? yes small and mobile! get it mommies! cepat sementara stok masih ada! 

I tengah dok cari ada tak yang untuk baju berwarna. coz yang kat atas ni untuk baju warna putih sahaja.




OH mai gawd! mommiesss!!!!!! - this gadget of mine memang I puast hati! - no ants at all now kat rumah I. Esp kat dapur tau.  kadang I potong ikan or sotong or apa apa la menitik sikit kat lantai ada je dua tiga ekor semut datang kerumun. With this? semut pun takde lagi dah! excellent! eh don't worry mommies takde semut tak mati kiok kat situ gak. Caranya? dia orang makan apa ke menda dalam tu lepas konsepnya sharing is caring dengan semut semut yang lain so mereka mati beramai-ramai kat dalam sarang mereka. ha gitew lah! 

Oh yes ada jugak untuk lipas dan cicak! - I hate those serangga esp cicak! euwwwwwww geli nyiah! so far alhamdulillah....mujarab! get it okey mommies??? no it doesn't cost you 2000.00 just like your samsung. Cost me only 22.00 pun for the lipas, 11.00 for the cicak, and semut just 10 henggit. murah gila kan? 

don't la cebik your cute lips. someday someday i akan pun kena beli gak phone phone canggih tu. cuma someday tu belum tiba lagi. entah lah ...sejak usia menginjak ke 35 ni nafsu gadget gadget seperti itu tak sampai pulak.....kena minum kacip fatimah kotttt heheheheh


BALI KISAH MS. B




I water you Ms. B - supaya jadi greener 

boleh ke ayat ni ?


THE FOOD



I don't cook pun last saturday. Coz dapur basah I tokey tingkap dok ketuk ketuk masih basah lagi katanya. tak boleh bukak tutup. Okey good reason not to cook ken? so went for SAVARO. Restoran by FELDA kat SETIA CITY MALL. 

so felda folks? go and support la restaurant ni. Sedap tak sedap? hmmmm not fair kalau I kata tak sedap. first time pergi. and I should give them another try. Cuma menu like roti canai kalau sekadar nak nyahbekukan lepas tu panaskan dalam oven mungkin tak perlu ada pun takpe menu ni. Coz nun jauh di hujung sana ada restoran Teh Tarik yang mana roti canainya siap terbang-terbang lagi :D

go and give them honest comment hope they'll learn something 



Nasi Goreng Belacan. Meg punya pinggan. I tak minat sangat. tak rasa pun. tak tau la okey ke tak okey. I makan soto ayam. Soto without bergedil dengan carikan ayam yang sangat sedikit. hmmmmmm....nak kata murah tak la murah juga. kat Setia City Mall ada satu restoran ala bali so kalau pencabar boleh serve better food why must datang ke sini kan? I tak tau la pengurusan Felda bukak restoran ni berdasarkan apa...something need to be done ...go and rasa la sendiri :D - sotonya ada rasa cuma kurang bahannya. Bak kata Chef Wan apa tu? TELANJANG? hahahahah aduhai!


okey dah cukup la sampai di sini ...lain kali kita jumpa lagi....

ta ta...

xoxoxo Ms Pearl

Monday, 7 April 2014

That Weekend

The Weekend....


 Laoshi came on saturday! yippeee!


books set for mandarin class!




Then came Sunday....


break kejap while tunggu kelas piano....after MA class



sampai rumah dah lewat petang about 4? 5pm? then masuk dapur..masak time!



while tunggu mommy masak Ms. B praktis lagu baru. 


balik berenang baru makan malam okey? -riadah with dad -hilangkan tensi



jumpa nenas dah siap potong! great! boleh masak lemak nenas udang. Thank you Allah!



Ms. B tengah buat apa yang seorang hamba kepada-Nya wajib buat......

syukur lah...




Ms. B nak jadi apa besar nanti? Saya nak jadi Doktor mommy....

Mommy doakan yang terbaik...for you....moga dilorongkan dan dibukakan pintu rezeki dan kejayaan 

untuk mu cupcake!...amin...


Friday, 4 April 2014

Bullies


She requested 30 minutes to read a book sebelum tidur.

Bought that book "bullies" kat MPH , Bangsar Village

nope takde pembuli di sekolah Ms. B buat masa ni syukur alhamdulillah.......

Thursday, 3 April 2014

Quality Hotel formerly known as Holiday Inn - kenangan......

I ada ramai kawan sebenarnya. I boleh kawan dengan sesiapa saja. Tapi? yang jenis ambil kesempatan or cuba ambil kesempatan (still kawan cuma I tak layan). Esp? kalau nak ambil kesempatan or cuba nak mintak tolong menda-menda yang bunyinya mcm tak elok or bau mcm tak berapa sedap. Tak kisah la membabitkan me atau pun tetiba nak babitkan my husband. 

In short, you kawan dengan I tapi  jangan cuba-cuba nak babitkan suami I dalam segala tindak tanduk or apa jua keperluan tak elok yang you perlukan. Contoh? I smell something fishy when one of my friend asking about this and that and mintak this and that. Setahu I bila orang mintak this and that is to cover wrong-doing you did daripada someone above you. I tak nak terlibat okey? kalau takat nak tanya my husband you ada kawan tak kat situ or sini I nak tanya untuk private function. I tak kisah...he could give names and butiran yang diperlukan but you urus sendiri from there. okey?

Alright nothing serious but of coz kalau I ni jenis lugu mesti I pi tanya husband and irritate him. Not my style. Husband kerja and banyak benda nak fikir I akan scan segala menda menda sebelum sampai ke dia. Yang tak penting I won't tell. 

***

Semalam masuk berita harian yang Quality Hotel nak tutup betul betul sehari sebelum my b.day 1 Jun 2014. Sad...yes meg pun Sad. Dia kata nostalgia...asal kejadian QH tu Holiday Inn. Meg was my Manager. I worked there dengan Nadia my old school friend. Nak jadikan cerita kan? jodoh? we fall in love with each other auw! the next thing happened you know la ya? tak perlu la I elaborate lebih lebih hehehehehhe. 


Exihibit A: When Meg met Hani and a baby girl dilahirkan after 5 years of marriage gitew..



So Meg kata semalam "yang" we should go dine kat QH sebelum tutup banyak kenangan kat situ. Ya me setuju. Tapi? mereka nak tutup dah...I don't think ada sebarang business berjalan no idea. But should go nanti to pay a visit. Our friends still kat QH. Chef Zali (tall and handsome chef!), Nora (beautiful lady!), who else? Abang Rafael (loving and caring husband / dad) , Chef Zubir (good man of coz!)...(not sure tho' dia kat sinun lagi ke tak...) punyalah lama tak ke QH. 

note: FYI Meg masa mula-mula join pernah sekali satu batch dengan Ziana Zain...and then masa I join rasanya Charles Mohan yang NTV7 tu? kekdahnya pernah buat practical training with Ms. Mimi our PR Manager....tak pasti actually kerja or practical training. He wasn't long there so I guess PT la kot? Ke I salah orang...rasanya tak....

Oh yes masa zaman tu gak...Red Giant Team duduk kat Holiday Inn tiap kali ada perlawanan. Zaman zaman Siti Nurhaliza baru nak naik pun ada gak dia datang ke Holiday Inn. Zaman Indonesia bergolak. The Chinese businessmen dari Indonesia lari check in kat HI. lepas tu zaman tu gak lah meriah dengan group transit! Coz KLIA tak bukak lagi. Subang Airport masih lagi Airport rasmi negara masa tu.  Yes was busy high and low! tak cukup tangan nak buat kerja! meriah! sangat...

Mazni? kalau u singgah my blog...yes babe. .. HOliday Inn akan ditutup buat selamanya...you know what I mean kan? kenangan babe.........dah takde lagi......lepas ni....

p/s: I tanya my friend Zahari babe kekdahnya? yang Kat KL tutup ke tak? takkan nak guna alasan jauh dari KL lagi kot? Quality Hotel tu bukannya apa siapa nak datang kalau tak nak invest langsung? bilik tak cantik penuh barang lama. sigh..ke sebenarnya ada plan lain untuk kepentingan Kerajaan PKR-DAP??

Kata my friend apa ada kesah orang yang duduk kat shah alam tengok semua tu. Sebab yang duduk Shah Alam sekarang majoriti yang menyokong Pembangkang bukan orang Shah Alam! dari negeri lain. To them mereka hanya bekerja di sini. but it kills us (orang selangor asal shah alam to see apa yang PKR-DAP dan parti melukut tepi gantang PAS buat pada Shah Alam .....

True...my mom kata dulu belajar rajin rajin.....tak selamanya Melayu akan terjamin di Shah Alam....bila orang Melayu sendiri lupa diri .....menghukum melayu yang lain....