Tuesday, 3 March 2015

Cucu Tok

Kesukaan Enda & Abah - bergambar

My Abah suka ambil gambar dari muda sampai la ke usia sekarang. Something that his anak menantu sorang ni suka buat juga. so matchy matchy :D. Sejak both of them dah pakai smart phone sekarang ni, bolehlah hantar gambar-gambar pakai phone.  

note:  hmmm lama sungguh la restaurant tu nak bukak kat shah alam. papan tanda dah naik tapi tak juga buka buka lagi. I dah plan lama nak buat both of them ni ke restaurant itu. 




cucu tok dan bah

My Father in Law banyak mengingatkan I pada salah satu lelaki kesayangan I. My late grandpa. Tiap kali berjumpa cucu, walaupun cucu tu ramai penuh rumah tok, tak pernah sekali pun tok lupa beri hadiah pada cucu. Tiap kali sebelum pulang ke rumah tok tak akan beri duit. I ingat lagi ayat arwah tok .....

"Hani...ni duit tok bagi buat beli jajan"
"Hani...ni duit tak bagi sebab pandai baca sifir"
"Hani ni duit tok bagi simpan buat sekolah"
"Hani ...ni hari raya tok bagi duit sebab cucu tok puasa sebulan"

Hari ni, I ada anak. I doakan semoga abah panjang umur, murah rezeki. Terima kasih abah di atas pemberian abah tiap-tiap bulan. Meg and I simpan untuk masa depan cucu abah. 

xoxoxoxo menantu mu ....Hani

Monday, 2 March 2015

"things did not turn out the way you planned"

I went to this mall yesterday. Good friend of mine birthday is just around the corner. This mall is absolutely  a good place to find gorgeous, unique and inexpensive accessories. Anyway I'm sure you've heard about "things did not turn out the way you planned" gitew. I instead ended up brought home a new cute brownish tudung. 

note:  Am sure my friend wouldn't mind at all a b.day card as a present. 

Two weeks before, other friend of mine received bouquet of roses from the husband. Only then  I realized it was her b.day-day!!!! So,  during lunch time  I went to McDonald thinking of buying a piece of  Red Velvet for her. (Dalam banyak-banyak tempat why McDonald?) Sebab I want to drink my Hazelnut Latte. The coffee shop where  I always enjoy my HL is quite far from my office. McDonald is a better option.

Suddenly I remembered a promise I've made in 2014 that is to buy HL for my senior in my office. She loves coffee too!!! Again! what a distraction. Instead of buying the cake I bought HL for my senior. 

note: Am sure the friend did not mind at all for not getting a piece of cake from moi.  Later at home (after office hour) I sent her a happy b.day song. I received TQ and big smile in return. 

So last year I managed to buy Beyonce new fragrance for my sister, Body Shop for Marissa's teachers, Lovely Lace for Ms. Allison, Splendid luncheon with mom and dad in law, lovely dinner with my family and Marissa b.day!

True things did not turn out the way I planned but Im just a human gitew....


Heaven on Earth

Wednesday, 25 February 2015

Kakak yang kena bijak dan kuat makan

Semalam. 

My mom suruh balik. 

Belum habis waktu kerja ni mama. 

Balik balik. katanya....

I rang and asked her. Whats up mom? sakit? demam? lapar? etc etc?

No...!  she said...Balik sekarang juga! 

In short I balik ...

Yes as anak pertama, sebagai kakak, apa sahaja masalah dalam keluarga kakak kena tahu, kakak kena beri pendapat. Tidak boleh emosi. Pada usia 35 nak masuk 36? I kena befikiran matang dan bijak dan mengeluarkan pendapat yang bernas.  Okey done. Tak boleh nak cerita further to you readers. Satu hari nanti ...satu hari nanti....jika masanya sesuai...I pasti akan bercerita buat pedoman.



Dalam keluarga I ada tiga orang ahli. Seorang bookworm, seorang lagi Mr. Smartphone and moi si kaki makan! Tiap kali I ada masalah this is my remedy. 

Come to mommy my cake! you are so delish, so fluffy, so irresistible, beautiful, gorgeous hmmm I've set my heart for you....

In short I finished this up all by myself. 

Tuesday, 24 February 2015

Long Holiday

Long holiday!

Keluarga didahulukan, Janji ditepati! - amacam?

1.  Promise masak jika cuti panjang - checked!
2.  Balik kampung jumpa both nenek - checked!
3.  Engagement Ceremony - checked!
4.  Ajar piano & Sains - checked!
5.  Kirim baju kat My friend in Bandung - checked



no.....am not kidding. My first salmon and all time Broccoli.



I have not been cooking this dish since (I can't recall)  - so 2015 this is the first! sambal tumis sotong. Meg's Fav. 

My plan long holiday mesti balik kampung jumpa dua dua nenek yang cute mute - sayu hati bila my grandmas said "bila nak jumpa Hani lagi...."

I fainted when my mom said "tunggu la Marissa darjah enam mak...."
I grinned tho!

till I wrote this I wasn't so sure whether my mom was kidding or just being sarcastic
sweaty!




It was a beautiful engagement ceremony between Marjan & Amirul
p/s: me really have to go on diet lah! The big day is in September 2015!




Early early morning I text my friend in Bandung - 
Capai apa apa je T-shirt yang bentuk macam ini di sana ya!
No pressure! but mesti mcm ni hehe


ajar my only girl sains - padahal mak dia sains dulu Credit 6 je!

ajar anak not not piano 

mommy saya dapat good result saya nak marc jacob minyak wangi mcm mommy

I fainted again!


Oh nona ku Marissa 


Monday, 23 February 2015

Syukur...

Assalamualaikum dolls!!!!!!

Yes yes selamat kembali bekerja!

Four days (termasuk Sabtu Ahad) such a longgggggggggggg holiday huh?

March is coming pretty soon. I'm ready.

xoxoxo Ms Pearl.



indeed disturbing

-alhamdulillah dilahirkan di Malaysia-


Tuesday, 17 February 2015

Di satu Malam Yang tenang....

Di satu malam yang tenang....


xoxox Mommy Pearl

The A.Hole

Viral!

Every morning Meg would turn on the radio (Bernama something something). Fine that is his routine. Yesterday topic was viral video recorded by I don't know who (couldn't remember it as the DJ 'bebel' too fast).

Okey the viral recorded thing was about a husband who yelled at his big fat ugly wife at the supermarket. So this DJ (obviously a woman) was emotionally disturbed over this video.

Now this is the best part who to be blamed for? the husband or the wife?

I would say the wife.

Why?

Why not?

Why should I blame the husband?

He is obviously AN ASSHOLE who just being himself. I believe such an asshole has developed this kind of behavior since I don't know he was born? 

The wife on the other hand I believe understood this even before they got married.

bla bla bla bla bla bla bla and so on.

In general semua orang yang berpasangan esp wanita beranggapan apabila berkahwin nanti LELAKI LELAKI seperti di atas akan berubah sifatnya. Jika mereka merokok sebelum berkahwin (sewaktu bercinta) mereka akan berhenti. Jika mereka tidak romantik sebelum berkahwin (sewaktu bercinta) mereka pasti akan jadi lebih romantik setelah berkahwin.

Jika mereka kaki pukul sebelum berkahwin (sewaktu bercinta) mereka akan berhenti pukul selepas kahwin. Beranak satu dua tiga nanti insyallah hilanglah barannya.

Realitinya? MEREKA TIDAK AKAN BERUBAH. the good news is (I'm just being sarcastic) PERANGAI INI SEMAKIN MENJADI-JADI! big time bullies!


Well ...I tell you what. LELAKI TIDAK AKAN BERUBAH. serupa juga kita. Except that wanita akan cuba berubah kerana keluarga kerana anak kerana suami. Lelaki? esp asshole type? 99.9% tidak. TIDAK. savy?

Alright. . . . . don't get too emotional over this issue...coz miracle does happen sometime....people change...(not sure the asshole above tho).

Let's just do our routine...sabar, masak, basuh baju, jaga anak, kerja, sembahyang, doa....and die apabila Izrail receives the instruction from our CREATOR...

xoxoxo Ms Pearl....