Tuesday, 26 May 2015

Melaka OH Melaka 2 - continues

Suddenly while I was on my way to the office I couldn't help but to wonder how's my friend doing in Sarawak. Then I laughed! out loud!. Meg terperanjat besar! - Because we have our little one kat back seat, I have to be careful with the word choice. Not only that my little one knows this friend of mine quite well. Of coz I need to explain to Meg gitew.


"You know remember my friend E?
"Yes...what about?"
"During our final semester? Part 6? E rented a room somewhere in Seksyen ***"
"Abis tu?"
"Well her housemates seem to be busy the whole time and the house most of the time kosong takdak orang"
"Okey .."
"One midnite....E brought home a partner. You know....a partner?
"Yes I know partner"
"Good heheh"
"Cepat la cerita"
"okey okey. E and the partner had got to do what E and the partner had got to do heheh"
"Alright what's so funny?"
"Well after they 'did' it. that morning the partner sobbed hahahahahahah he cried over losing his Virginity to E. hahahahahahahahahahahahhahahahaha lawak tak??? bukan luak pun hello? hahahah waktu buat tak fikir ken? bukan nangis sebab tuhan marah tapi nangis hilang V kekekkekekekekek"
"E cakap apa?"
"E was like what?????? hahahaha"

Okey...I love E we shared stories. After many years E is now in Sarawak. I guess there is no such thing as long-distant relationship/friendship. okey! back to my story Melaka OH Melaka!

One friend is in Sarawak. The other one busy with her new baby. The baby I call Isabel hehehe suka suka hati je panggil anak orang dengan nama ciptaan sendiri. You see? in the city? having a good friend (bff) is such a bless. You don't have to pay them to listen to your story. They will listen and listen till muntah. I can't afford to pay a shrink. After all kat Malaysia ni kalau kita jumpa pakar jiwa kita akan dilabel sebagai orang GILA. Gila kau?? tak nak aku orang panggil aku gila hehehehheheh.

So I'm very lucky to have someone in my office who is willing to listen to my story. Thanks to her. Jadi I pun ceritalah soal Melaka and the hotel in Melaka.


the room....


Mars sangat excited nak pergi sebab kolam renang kat bawah



spot Mars kat belah kanan sekali


Day 1 breakfast - "Mommy? why my hair tinggi like this"
"ish! this hair style is expensive you know . Datin Rosmah Hair Style tu!"
heheheh just kiddin orait? don't sue me!

 2nd day bfst - no more rambut tinggi

 

plain porridge - I tambah cili padi, bawang goreng and ayam goreng to my liking. 
Be creative and imaginative when come to food.  



I was whining about my short trip ke melaka and the food OMG. Then my officemate concluded I judge the hotel and places based on the food.  OF COZ! - Good place good food. How can a place is a good place without  good things to eat?

Well I told her a story of my short trip. Considered she is not my bff just a friend/officemate plus bukan tanggungjawab dia pun nak dengar keluh resah I kan? I cut the story short. After a while, I learned if you want people to conclude your story with the same conclusion you have in mind? You have to tell them the whole story not a single bit pun tertinggal. 

But again....you have to have a shrink or bff to do that. Don't torture your officemate hehehe.Yes makanan di Swiss Garden Hotel & Residence langsung tak sedap. I even tanya concierge kat mana nak makan a simple dimple humble nasi campur. Restaurant yang bersih. A simple kedai nasi campur di rumah kedai.  Non of them had any ideas makan kat mana yang memenuhi kriteria yang I sebut di atas. 

After 3 days 2 nites mengigil dah kepala lutut nak makan nasi campur - to that extend I nak kata makanan di hotel tak sedap!!!!! Paling pathetic sekali I terpaksa makan di VIVO kat AEON! pun tak sedap! so the third day in Melaka, lepas check out, Meg and I decided nak pergi balik kawasan AEON Jaya Jusco sebab nampak macam ada rumah kedai berdepan dengan AEON. So jalan jalan there you go! Ada satu kedai nasi campur served good Asam Pedas and???? CLEAN!!!!! - NO I don't remember apa nama kedainya. Tapi kedai makan itu betul betul berhadapan dengan AEON Jaya Jusco the biggest shopping mall kat Melaka I think. Cost me RM27.00 semuanya. I don't care. I spent more than that eating at SG Coffee House...

Alright actually cerita tak habis....I belum pun masuk bab SG Hotel & Residence....the chef ...the room....aiya ya ya..

Oh yes again I tak kutuk orang melaka apa tah lagi negeri melaka. Just that umur memainkan peranan penting. Zaman I sekolah dulu, I suka sangat the A Famosa the museum the beca tapi sejak umur 36 tahun? I rather visit places occupied my wants and needs. Still good food is no. 1 in my list. Good place good food. Good rhyme! 



At least nampak Ex MB Melaka hehe


to be continued.....

Monday, 25 May 2015

Melaka OH Melaka 1

Melaka oh Melaka!

A friend of mine suggested to stay at this new hotel in Bandar Melaka - Swiss Garden Hotel & Residence. You see I was pretty excited (bukan kerana Melaka) sebab this new hotel. I totally lupa totally totally lupa I've been to Perak SG, Kuantan SG and KL SG, and so far the food failed to impress me. 

Thank you Dee! Don't worry It was not you. It was me. or shall we blame the hotel not Melaka or maybe whatever it is in Melaka, takde apa yang KL and Selangor ada.....I was not game for A Famosa anymore or thrill over beca berlampu or Jonker Street etc. The Two main things that kept me alive in Melaka? was that the believe of the best Asam Pedas is in Melaka (apparently asam pedas kat mana mana di selangor or KL pun boleh dapat) - and Rumah Melaka! how cute! Love it...I enjoyed looking at those houses while having my so not cool buffet bfst. There you go! nothing else but complaint.  Am sorry orang Melaka. Don't get me wrong okey? really I tried that hard to embrace it hmmm but I failed big time. I miss my city so much.

Kalau I tau I takkan happy why on earth I pi Melaka? Well.....ada la sebab musababnya. Meg asal kejadian ada kerja yang perlu di buat somewhere in Melaka. He wanted Mars and I ikut sekali. We arrived dalam jam 10.30 malam after sesat for 30 minits dalam Bandar Melaka! Oh yes before that? we just had to eat typical Malay dinner bila pi Melaka - SEAFOOD! I must say? KOTOR + KUCING + BUMBUNG BOCOR AIR MENITIK MASUK DALAM KUAH = hilang selera makan. Then sesat for 30 minutes. Then.....bermula la short break yang miserable. Which seafood rest we went? hmmmm I almost forgot I think they call it Restaurant Terapung something something......

hmmmmm nanti la cerita I penat dan belum ada semangat nak menulis....




cute rumah Melaka



Not a big fan of Thai Odyssey seriously but I had no choice. Stressful weekend.

to be continued....


Wednesday, 13 May 2015

Berat

I tiba di pejabat awal hari ni. Hujan agak lebat pagi ni. No I tak mengantuk lebih kepada berfikir....hmmmmm lebih baik hujan daripada panas kering kontang! duduk rumah tinggi kalau takde air payah ada yang mandi kolam renang waktu enam pagi nanti! Alhamdulillah syukur ketika krisis takde air atau pun orang dok takung air tahun lepas? I takde masalah itu. Management kata rumah tinggi kami ada tangki besar yang cukup! Syukur sangat-sangat...but yes of coz I rasa hujan adalah lebih baik memikirkan orang lain yang terpaksa menadah air esp orang-orang tua.....

Yesterday balik dari DEMC buat I terfikir apa dah aku buat pada badan aku? Tulang belakang ada masalah sikit not so cantik kata doktor. hmmmmmm masa I busy kat KL minggu minggu yang lepas? pulun kerja 3 hari tanpa ingat apa pun! berkasut tinggi ke hulu ke hilir oh mak macam umur 20 an gamaknya! 

Doktor kata jangan angkat berat. Then baru I teringat apa dalam beg tangan I? - hmmmmm

1. Shades (Wajib!)
2. Frag (Wajib)
3. Make up set! toner, moisturizer  maskara, lipstick, lip gloss, eyeshadow (pakai tak pakai kena ada)
4. MP3 
5. Wallet (berat gila penuh duit syiling)
6. Kunci Rumah
7. Kunci Pejabat
8. Mobile Phone

soalannya ialah yang mana yang nak dibuang? semua penting? payahnya jadi perempuan? 

nota: okey jadi perempuan....







Monday, 11 May 2015

Just Hello...

Ya Allah! banyaknya deraf!

Dah jadi habit tulis punya tulis alih-alih? tak tertulis sebab? tengah-tengah tulis? Ada je kerja lain yang perlu dibuat. Dengan nawaitu lepas habis kerja nak sambung balik tulis. Alih-alih lupa terus. Maka hit button X kat atas belah kanan terus arghhhhh jadi la deraf......

Wokey!

Tahniah my friends Yah & Fad yang telah mendapat baby baru last Friday. Apa namanya? entah lah Yah and Fad feeling artis hollywood gitew heheheheh umumkan nama baby nanti nanti lah! Tak kesah lah! janji sihat alhamdulillah......nanti auntie Hani pi tengok you all okey? tunggu ye...baby.....

Oh yes...Semalam mother's day...since I'm "not on speaking" terms with my mother? So...hanya ucapkan selamat hari ibu to my my MIL. Time will heal a broken heart. 

Okey I better get back to work. I wanted to write more on stuff and stuff but.... you know la kan? karang half-way done lagi. 

Alritey! xoxoxo Ms. Pearl!


True LOVE



Wednesday, 15 April 2015

While waiting...


While waiting for mommy

Thursday, 9 April 2015

Never be the same again

Takkan sama lagi selepas ini. 

Never I thought this year will be the toughest year for me and my family. Hanya Allah SWT yang tahu betapa sukarnya perjalanan hidup selepas ini. Harapnya bulan Ramadhan nanti dapat kami jalani dengan tenang seperti tahun-tahun yang lalu. Insyallah.

xoxo Ms Pearl

Tuesday, 7 April 2015

Tahniah Mars!

Tahniah Mars! Mom and Dad selalu doakan awak tanpa henti. 
Moga iman, kesihatan, kebahagiaan dan kejayaan menjadi milik mu selamanya...dunia dan akhirat...insyallah amin...

Yesterday M bagi tahu kami yang dia dapat good result. I congratulate her macam biasa. Alhamdulillah...syukur. Even mention to her..kerja kuat dan selebihnya serah pada Allah....kalau kita target mediocre result dapatnya mediocre juga la jika kita aim untuk yang terbaik insyallah Allah Maha Adil....He knows everything.


Love xoxoxo Dad & Mom