Wednesday, 5 August 2015

Langkah Penjimatan Kerana Tiada Siapa Nak derma kat kita kalau kita susah haha

You see? sejak semalam ramai sungguh buat caption caption yang berkaitan dengan DERMA! - alahai.....to me mudah je la wei...biarlah hidup kita ni dikurniakan kesihatan yang berpanjangan....otak yang cerdas agar kita dapat bekerja keras demi mencari sesuap nasi dan hidup kita dan ahli keluarga kita dapat diteruskan. Buat apa lah buat lawak doa doa ada orang beri derma pada kita? nak sangat ke? kalau dah sampai orang kena derma pada kita maknanya dah susah sangat la kita tu. Baik la doa yang elok-elok gitew.....
 
So bagi mengelakkan kita minta derma pada orang kerana tak cukup duit? I fikir ada lah elok kiranya kita mulakan langkah berjimat cermat. Contohnya? masak sendiri untuk sarapan dan makan t.hari di office. Well....I fikir masak-masak. Okey la why not? lagi pun sejak berakhir ramadhan I rasa takde selera makan di luar. Balik balik cafe yang sama, restoran yang sama, pot pot lepak yang sama. 


Jemput Makan Kawan-Kawan! Nasi goreng and apple :D

p/s:  yang ramai ramai dok pi tulis caption takde sapa nak bagi derma tu? fikir masak-masak wei...berapa puluh kali cakap sat lagi buatnya malaikat lalu dok aminkan kata-kata kite tu? dapat derma sungguh karang kang? nak sangat? - kot kot derma nak suruh buat masjid okey la (itu kalau kita AJK MASJID). so kalau bukan AJK masjid...? baik rentikan caption caption memperli tu...jaga rumahtangga sendiri jaga anak beranak sendiri..hal negara pandai pandai la si penderma dan se penerima derma usahakan....kalau masih tak puas hati juga? karang PILIHANRAYA ha pangkah pihak mana yang you nak? okey?

note: petang karang tinggal masak nasi makan ngan kari ayam yang dah masak siap siap malam tadi yeayyyyyyy senangnya dalam hati nih!

Wednesday, 11 June 2014

JB - SINGAPORE 2014 : The best of LEGOLAND

okey cepat cepat laju laju habiskan!

LEGOLAND!


I tak berapa suka cuti masa cuti sekolah. So ambil cuti awal awal go cuti sebelum minggu pertama dan minggu ke dua school holiday. Hasilnya orang tak berapa ramai. Still ramai tapi tolerable!

Disebabkan Hotel R - agak membosankan for kids and Parents. Spa? yilek. Kolam Renang? tak la sebesar Thistle (ye la Hotel R bukan Resort) - so last minute decision kena pergi gak Legoland nampaknya! 

Mula Meg ajak pi Hello Kitty ke mendanya tu lah. Sebab? katanya sejuk! ken? Tapi yang I tanyak tanya kawan kawan. Ramai kata tak berbaloi la weh masuk hello kitty. Serious? - takpelah next time la ya? I tak nak spend duit on perkara bosan or cuba cuba membosankan hidup. Instead bawak Marissa pergi Legoland! - people kata panas. percayalah kiah...panas lagi Singapore! wow terik!!!!!!

Meg kata hotel ada sediakan shuttle pergi Legoland! FOC! - wah we love FOC kinda thing! tapi? wait? ramai ramai? bertolak pulak pukul 9.30 pagi? makanya pukul berapa nak sampai??? 10.30? tu belum bab tunggu orang lain pulak? ho! tak yah! - bangun pagi pagi makan apa yang patut kat coffee house..ala lama kat Hotel R tu esok esoknya boleh enjoy bfst no hal punya.

Pushed off dari hotel pukul 9.00 pagi hehehe.  Naik 1Malaysia punya cab! besar and selesa! auw and sangat la murah. dalam RM30.00 lebih kurang gitew. sangat happy! Drivernya ah kak okey! bukan ah bang! bangga I! 

Tapi..........

"Daddy???? duduk belakang jangan duduk depan please" - arahan Ms. B

Mulanya I protes tak perasan sangat. Biar daddy duduk depan apa ke masalahnya??

"Mommy? Shes a female driver you know??? you know??"

Oh a la...........................yang mak tak cemburu anak mak aihhhh cemburu tahap tinggi pokok kelapa nih! heheheh 

oh okey good good very protective. Okey daughter daddy duduk belakang dengan kita. 


Nasib baik ler ah kak pemandu tu tak kecik hati kan? sorry la kak...anak pompuan saya ni protective orangnya. Kalau ada lipas lalu lalang...? dalam pada dia kegelian or ketakutan? dia akan selamatkan? selipar daddy dia or kasut mommy dia yang atas lantai. Takut lipas gigit kasut katanya.....

Anyway kat mana tadi? okey legoland......gempak la ah kak tu drive masuk sini masuk sana elak sana elak sini sapa kata female driver tak gempak? oh mai gawdddddd!!!!! dia punya korner baring elak jem memang formula one! heheheheheh we arrived safely dolls! 

Sampai kat depan Legoland ada sorang mamat ni mengaku dari travel agency. Errrrr dia offer ticket murah katanya. kalau beli kat kaunter mahal. Now? seriously I tak tau dia penipu ke atau pun betul dari travel agent ke apa. Tapi nasihat percuma I? beli je la kat kaunter tu ha. bukan susah pun. Sampai awal orang pun tak ramai lagi. habis cerita. 

hmmmmm okey la...I tengok kedai kedai makan di luar legoland. Frankly they need to do more than that kalau nak panggil orang datang melawat. balik dari LL Meg ajak singgah makan authentic johor food. ada kedai makannya kat situew. try le kalau you all pergi alright? harga tak mahal sangat.

ticket masuk? hmmm RM120.00 ke RM150.00 ala mak...tak lari dalam angka tu la lebih kurang. Kids tak la murah sangat rasa dalam RM90.00 kot (seriously dolls? ini you boleh check kat website dia orang kot?) - siap bagi voucher 30 henggit. untuk spend makan minum dalam tu hehehe. 

In short? Meg macam biasa terlepas daripada naik semua ride (esp yang mengerikan). Dia kata daddy dah old mommy je teman Marissa. boleh? dia tak tau bini dia ni pun old gak. turun dari ride MENGGIGIL KEPALA LUTUT DOLLS! - Marissa? dia takde perasaan dia kata dia takde takut at all...biasa je! ha kan? ni dapat DNA yang tak takut ni dari sapa la pulak!? CONFUSE! 

I rasa rides kat Legoland memang not bad at all!!!!! - it's fun! - cumanya? kedai kedai barang barangan kenangan sama je dari kedai A sampai la kedai Z. No difference gitew. macam kat USS setiap park ada cenderahati berbeza! - nak kata murah tak gak la murah. Okey pejam beli saja. I beli mug! to mug tu sangat cute! dah la warna kuning ada tulisan LEGO lagi hehehehe harga?  RM49.90 ! hamik sitew! 

Berapa banyak Mug I beli? oh ada la dolls! Meg suruh beli T-shirt or Long Sleeve for marissa ada tulisan girlfriends ke apa ke entah. RM89.00! hmmm disebabkan I beli banyak baju untuk Marissa masa kat Singapore and sebelum pergi bercuti I cakap maybe next time! heheheh

Okey! apa yang I tak gemar kat Lego Land?? hmmmmmmmmmmm Rides? A +. Kebersihan Tandas? babe? tak yah la kata Singapore tu tandasnya bersih sebab kat LL pun tandasnya bersih gak! A ++.  Makan? hmmm perlu dipelbagai kot?? agak bosan. harga makanannya. lagi satu yang I rasa tak perlu ada ialah booth booth ala ala fun fair zaman i bebudak dulu. mahal pulak tu kiah sekali baling 10 henggit. belum tentu dapat hadiah.

Makanya Marissa Balqis sudah nampak satu dragon! dia nak daddy dia dapatkan gak! I ambil jalan mudah tanya budak yang jaga booth berapa I beli je tak kuasa nak suruh meg habiskan duit campak campak gelang or campak campak bola untung nasib dapat tak dapat.  Tak boleh pulak!

Makanya meg pun campak le bola ala ala basket ball tu! ha! nasib baik dapat! dapat la Marissa Balqis DRAGON SEKOR!












okey tang ni yang tak boleh tahan . Dia kata nak naik balik mommy castle ni sebab dia nampak buku! - I kata sini takde buku anak ku. Ada katanya! teman gak le....itu je ha bukunya ada tulis Once Upon a Time....tu je......






Ms. Marissa Balqis dia nak kakak lukis rama-rama kat muka dia. Kisahnya dolls? naik rides kat apa ke namanya habis kena simbah air hilang semua lukisan di wajah. Harga Face painting? RM50.00 - daddy ? is that true you have to pay 50.00 ringgit for my face?

adoi....kalau bagi kat I 50.00 henggit tu dapat la satu lagi Mug. Hmmm entah apa kes I suka beli banyak Mug kali nih!




The Toilet
 


ni saja yang Meg naik. 

 








Dolls kalau you rancang nak pi LL. Dan rancang jugak nak naik benda alah ni? sila bawa baju extra dolls. Siap dengan dalam dalam sekali. KUYUP nyiah!





while waiting for Marissa B. main kat playground nearby ambil kesempatan keringkan kasut yang dah basah kuyup tadi!


set sail!


yes itu la dragon nya!
 





hehehehh pihak yang menguruskan Legoland ni kena upah penari profesional yang mahal sikit la (of coz bila mahal tiket pun mahal) asalkan berbaloi...orang tak kesah kot. 


Ms. B nak ambik gambar ngan K-Pop celup heheh
 

pada asalnya I nak beli makanan kat sini tapi? ada lalat lalat nakal menghigapi makanan ..euwww takpelah...Meg kata makan kat tempat lain je...kat luar LL tu je ha...






kat dalam dari pagi dibuka sampai dah nak tutup heheheh! melampau tak?? 
 

 you can see kolam renang seciput kat situew. Yes dah sampai hotel. Sebab dah makan sebelum balik so malam itew cepat mandi cepat buat apa yang patut dan PENGSAN!

xoxoxo Ms Pearl

JB - SINGAPORE 2014 : The Renaissance Hotel and Senibong Seafood

Okey dolls!

Lama dah I tulis ni tapi tak post teperap dalam draf hehehe!!!!!

Yes kali ni cuti lama you kat JB! So macam biasa kena tukar tukar hotel. Duk satu hotel je rugi eh! This time tak duduk Thistle dah. Sebab..? Meg kata tak nak lagi duk situ rasa hotel lain pulak. Hajat hati nak duduk kat Lego Hotel tapi? harga? 700 - 800 per nite! auw!!!!!! - hmmmm maybe next time. Coz dalam kepala ni untuk harga itu I save it for Shangri La trip! 

Renaissance Permas Jaya!

Macam I pernah kata dulu, kat Malaysia ni hotel melambak. Apa yang membezakan mereka? yes kakitangannya! - how you jual your hotel? ada ke bila I tanya yang ada di sekitar kawasan yang berhampiran dengan Renaissance? - katanya NOTHING PUAN! kedai kedai makan biasa tu ada lah. Ohhhhhhhhhh dah sudah I cakap Meg, Babe? kita duk Thistle je la boleh tak? takde la bosan sangat kot? ala kalau takat breakfast tak sedap tu I boleh tahan lagi la kot?

Meg tak nak. Memang dah jadi policy dia "kalau boleh nak duduk hotel yang tak pernah duduk" gitew.....unless harga Renaissance semalam cecah RM1000.00 itu lain cerita. Harga? cuma RM300.00 and lebih lebih sikit for deluxe room king size bed. hmmm berbaloi!!!!!

 okey berbalik pada cerita staff kat Renaissance tadi. Most of them sangat friendly! tapi the reservation staff kena belajar menceritakan penceritaaan yang menarik. Betul hotel itu katanya target untuk business traveler katanya...Tapi pagi pagi buta subuh I tengok satu boss turun pelancong asing! so takkan la semua tu business traveler kot?

checked out dari bluewave hotel terus checked in kat R. Since kami dimomokkan di situ takde apa sangat nak makan? kalau ada pun kedai kedai (rumah kedai and AEON) hmmmmm malas pulak nak bergerak keluar so makan je la kat Coffee House. 


nak makan hi-tea dah nak tamat pulak masa tu. So order ala carte. hmmmmmm makan le nasi goreng kampung ngan satey ngan telur mata ngan sambal belacan. Telan je la walaupun dah tak tertelan. Janji Rezeki halal. Dalam kepala sambil tu ligat mikirkan nak makan apa pulak ler malam karang??? takan makan nasi goreng lagi?? adoii tolong!


not a big fan of sambal belacan R.


Meg makan nasi ayam! hmmmmmm nasinya sedap. tapi again takkan malam karang nak makan nasi ayam pulak. 
 

My town boy Meg macam biasa dia tak suka sayur sangat! - kalau makan kat luar rumah I tak suka paksa. Apa dia nak makan or tak nak makan biarlah..dia bayar ken? tapi kalau kat rumah ADALAH WAJIB MAKAN SAYUR! pasal I masak dan sayur bagus untuk kesihatan :D :D :D

Ms. B? - dia dah tertidur kat sofa! - penat sangat kot? padahal yang hangkut beg mak paknya. so took away spageti for her. She ate it later lepas berenang petang itew. 

So Meg kata malam karang kita pi AEON / Jaya Jusco je makan which located dekat sangat ngan R. Tapi bukan withing walking distant ya tuan/puan. For mat salleh kedekut or some melayu kaki kuat ala ala african or those arab cheapskate memang akan jalan kaki je kot? for us...nahhh takpelah...panggil teksi! that was before I discovered something interesting!

nota: even SPA pun takde kat R. Renovation katanya..huhuhuhuhu....tak best tak best....

cari punya cari alih alih terjumpa pulak Senubong Seafood! - great! get hotel concierge to call for a cab! -off we went to Senubong! Happening! sangat! Pemandu Teksi Orang Cina. Kekdahnya? siap tanya I nak makan seafood kat Chinese Seafood kah? HALAL TAU!

ohhhh mak engkau! - hagak hagak la taiko? kot ye pun nak promote perniagaan bangsa you jangan la sampai kata HALAL TAU. Cad-burry yang kekonon dan 40 tahun di pasaran pun boleh terkena panahan DNA BABI ken? so apa sal pulak yang kita orang nak cari pasal makan kat kedai makan cina? I know some malays tak kisah having their seafood kat kedai makan cina (terang terang bukan chinese muslim). not me! okey? not me! - TAK MASUK SYURGA ORANG YANG SENGAJA MAKAN MAKANAN HARAM! kata ustaz KAZIM.  Buat apa kan? nama pun bukan muslim mungkin seafood? tapi kicapnya? sosnya? ishhhh

Itu Senubong Seafood MELAYU PUNYALA uncle.  I cakap! OH laaaaa! gila punya dekat dengan Hotel R!!!!! - awatnya staf reservation bila i tanya tempat makanan apa yang menarik dekat dekat dengan hotel R - katanya TAKDE??? gerrrrrrrrrrrrrrr


takkan rupa itu business traveler kot? kan?? Macam rupa Meg ngan I je? ngan beg berkoyan-koyan dengan anak punya beg lagi? I dok jauh kat hujung nun dok perhati business traveler hehehe. Tu yang I geram macam mana hotel boleh takde spa? boleh suruh I pergi spa dekat rumah kedai sekitar kawasan hotel? nak naik apa?? kalau ada shuttle takpe gak. 

Takkan nak naik teksi sorang-sorang? takkan nak seret meg ngan marissa? hmmm sungguh tak convenient. So receptionist kata mereka tak sangka ramai pulak guests sebab target mereka business traveler. Spa ada puan tapi tengan renovation. dihentikan seketika sebab tak nak mengganggu guest yang ramai. Larrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...................................apa punya perancangan ler hotel ni? 

Nama pun hotel baru ken? sure la ramai nak rasa. as simple as that.


 Okey Senubong Seafood!



Puan nak rasa satey? kat sini puan satey sedap gerenti!!!

heheheh me open to merasa. Sebab me bukan orang tempatan! kalau kat Shah Alam orang suruh beli satey I tangguh tangguh je ala...shah alam je pun esok esok boleh rasa!  Oh yes...memang sedap satey ni ....not bad...
 

Ada banyak kedai seafood melayu kat Senibong ni. Pilih je la yang mana yang kita suka. I tak ingat apa ke nama kedai yang I pilih. Sorry dolls. like i said pilih pilih saja mana yang you suka.


Ada banyak mainan untuk si kecil. Beli saja seketul bagi mereka diam. So kita boleh enjoy makan. Alahai yang bawah 10.00 henggit melambak heheheh. Tok sah kira. janji aman dong!
 

Sotong Sambal katanya. Okey la not bad.



Pari Bakar (hmmm I don't really like sos yang ala ala warna hitam itu? however I suka yang ala ala cili api bergaul ngan bawang tu)
 


Percaya atau tak? ketam ni semangkuk besar hanya untuk Marissa.  I tukang kopek dia tukang makan. isi tak banyak mana. Hey itu la ketam....


Gambar Pari Bakar lagi. hmmmmm I suka yang kat Umbai Melaka lagi.
 


Jenahak masak steam asam apa entah dah lupa..hmmmmm bagi I tak berapa sedap.



deretan ikan


tak yah gi alaska. Ketam alaska dah pandai datang travel sendiri ke malaysia heheheh


seafood heaven!


Mommy lidah ikan macam lidah kita. 


hmmmm at least tak payah makan kat hotel nasi goreng kampung again kan? maybe i patut datang lagi dan order different type of masakan untuk ikan jenahak and ikan pari. buat masa ni I lagi suka makan kat Umbai lagi dan Ana Ikan Bakar kat Pahang. Harga? RM150.00 +. hmmmmmmmmmmmmmm entah ..tak boleh nak komen I cuma boleh kata I love Umbai and Ana IKan Bakar pahang more....

Okey dolls? pemandu teksi ada gak kata nasi lemak kat gerai depan sekali sedap! - heheheh I went with Marissa. Tapi I tak berapa suka keadaan sekitarnya yang tak berapa bersih kot? I suka lagi keadaan restoran or kedai makan yang I pergi kat Port Dickson. Seriously jangan tanya la I apa nama kedai tu. You biasa blog ni ken? you cari la satu satu antara banyak-banyak post tu :D :D :D

ok hotel R


sambil tunggu proses checking in - I suka tengok bunga ni.  


spot marissa. Dia mengantuk katanya....guest yang baru sampai akan dijamu dengan air juice nenas hmmmmmmmmmmm sedapnya...panas panas dapat jus nenas yang sejuk sejuk.

 

 





okey to be continued...........................