Wednesday, 17 September 2014

Serai Paradigm Mall and Resepi My friend Ogiey

Jarang I mintak resepi kat kawan. Bukan...bukan pasal diri ni tahap dewa masakan. Tapi disebabkan diri ni tak pandai masak dan jarang ada bahan-bahan masakan kat dalam peti sejuk. Itu je tu sebab la malas mintak resepi kat orang...

Kesahnya babe? I ada lima ekor bawal kat dalam peti sejuk. Nak masak apa?? masam manis my doter tak suka. sebab nanti dia terasa cili pedas katanya! ishhh! Nak masak lemak kuning meg kurennnnnnnn suka. I nak goreng sat lagi dua dua menggelupur sebab takde kuah...? jadik? kering kontang idea? terus tanya kawan-kawan baik kat facebook what to cook la wei?

A friend of mine Ogiey came up with this good idea. Kari Cayer katanya! kosong je kari tu makan ngan nasi panas panas goreng ikan bawal ada sambal belacan sikit! OH mai! Semua I suka except for sambal belacan. First? I tak suka buat sambal belacan. Second Meg tak suka sangat sambal belacan. Jadi tolak sambal belacan but kari cayer orait! bahannya pun mudah! santan pun tak perlu banyak-banyak. 


ta da!!!!!! - kari cayer kata Ogiey. Okey puan...cair pun cair lah! - tapi? I cheating sikit. Marissa nak ada ayam dalam kari. So nak tak nak jadilah kari ayam cayer sikit hmmmm. ogiey kata warnanya lulus! - hehehhe lulus okey!


cakap dengan Meg kat UNIQLO ada jual sesuatu yang I nak. Sesuai untuk cuaca panas kat Malaysia nih! harganya tak mahal sangat cuma RM19.90 aje. meg kata okey beli lebih sikit. hehehehehehehheheheheheheheh. I dah plan dah benda alah ni nak pakai ngan apa. Eh bukan untuk I lah. Untuk snow white tu ha.

 Okey UNIQLO boleh didapati di mana-mana mall pun sekitar lembah klang. 

Disebabkan hujung minggu I tak nak spend time kat Setia City Mall. I nak pergi jauh sikit tapi idok la jauh mana pun....Kat P Mall je pun. 

Ingat nak ajak my good friend dinner tapi satu keluarga dia pulak tak sihat. Takpe next time okey then...Dinner kat Serai. Entah la asal pi Pradigm ini je la yang I boleh layan. Nak pergi The Loaf is like takkan makan roti je kot? so Serai pun serai la. lain lain tak menusuk Qalbu. 

After all Marissa suka Serai sebab........................



ada story books!


Meg bought Surat Khabar coz ada cover cerita pasal Afif.


I pun happy gak coz ada holly book kat Serai hahah. Otak I tetiba berfungsi kalau jenis jenis buku cam gini ..kannnnnn tengok je la nak buat tak mampu :D 



Snow White busy. Takde masa nak tengok kamera pun.


I tanya Meg sejak bila anak dara I suka makan burger ni?

Kan......dia dah lama tak pi McDonald? - kata Meg...

Ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...ha okey okey makan la burger ye yang.....



Bila pi makan kat Serai. I memang susah nak order food lain jenis. hmmmmmm I suka tomyam meehun seefood kat sini. Seafoodnya fresh kuahnya pun bisa membuatkan mata sepet jadi MEMBELIAK! haha you get what i mean tak dolls?

p/s: And I don't care if people out there kata alahai kesiannya ada tomyam lain kat gerai sekian, kedai sekian, restaurant sekian, hotel sekian LAGI SEDAP dari yang kat SERAI. Babe? I don't give a tomyam pun! - to me I suka tekak I suka I bahagia itu je yang penting. kalau kat tempat lain sedap tapi tempatnya tak cozy pekerjanya tak 'anak ikan', dan sebagainya pun tak guna gak kan? So save la your thought ya? I don't need it....tapi kalau nak cerita cuba try kat kedai sekian sekian sekian ha idea mcm tu amat dialu-alukan. Tapi kalau ayat macam ala........bukan sedap pun makan kat serai tu! Please.....click away alright?

Ada juga menu yang I tak berapa berkenan di Serai. Takde hal sebab yang I tak suka yang I rasa tak worthy my money tak perlu la I order lagi pada masa hadapan. Tapi buat masa ni Serai kat Paradigm I suka sangat sangat. Kids menu spageti kabonara sangat tak masuk akal. Tapi potion dan masakan burger di atas memang berbaloi for kids.

Okey this Friday I akan pergi cuti cuti Malaysia heheheh ala kejap je....saja ...dah rindu dengan negeri ini katanya....hmmm hope I get to see my friends nanti. Missing them so much! 

xoxoxoxoxoxox Ms pearl

Saturday, 13 September 2014

book worms

Her kinda reading material...


Mommy's ho ho holly book hehehehe


Basically we both (mommy and daughter) book worms! Hehe

Friday, 12 September 2014

Unexpected gitew

Takde apa yang menarik dua tiga menjak ni. Dua hari lepas Meg balik rumah jam 1 pagi! - if that is menarik let me tell you apa dah terjadi. The car broke down! - Me and Meg percaya kereta ni ada perasaan ada hati. 

Kalau dia tahu kita nak tukar kereta dia akan mula buat perangai or bahasa mudahnya MERAJUK. I know  superstitious sangat ken?  Takpelah...biarlah dia broke down....and makan duit dah nak dekat dekat akhir bulan ni. Allah beri rezeki kita beri pulak pada workshop jadi rezeki orang lain pula. hmmm.

So semalam cuti lah we all best gak!!! kereta dapat balik by noon! melayang layang nota nota ungu huhuhuhu. Takpelah dah rezeki orang lain pulak. 

So cuti kan? let's jalan jalan!!!! 



oh oh yes yes lupa nak cakap kan? penggemar gerai teh tarik versi beraircond!? boleh la datang ke DEMC semata-mata nak makan heheh. I went to DeMC baru baru ni nak tengok anak sepupu yang batuk batuk. Teh tarikh kat tempat lain semuanya dipelopori mamak. Tapi teh tarik yang kat DEMC hmmmmmm melayu pulak wajah-wajahnya. Yang penting babe? nak makan roti canai kat sini ada walaupun dah petang senja heheh aircond lagi! so I suka I suka!



Dah lama tak makan mee kari.  It's yummie! and I don't give a damn kalau u all kata ala ada lagi mee kari yang sedap kat kedai si polan si plan. I have my own reason why I suka makan mee kari kat Teh Tarik DEMC. 

First I bukan big fan of fish cake or tahu tahu yang dimasak bersama kuah kari mee.  I don't like udang in my curry mee. I only love kerang. Tapi kat sini takde kerang just udang. Takpe, I cakap disebabkan I tak suka fishcake, tahu tahu, and udang udang is it possible letak sayur banyak banyak and shredded chicken like banyak banyak? They said okey! Oh dear my man!  I suka sangat-sangat kedai makan yang boleh berlebih kurang. 

so above is my bowl of curry mee with lots of vege and shredded chicken. YUMMIE!


Okey back to cerita cuti cuti semalam! sehari je pun alhamdulillah kereta cepat siap!


UPSR kan? so budak sekolah yang kat atas ni pun cuti! god! memang best segala yang berlaku ini. AT least I tak berasa bersalah memontengkan anak sekolah heh! 

 
Snow White I tinggalkan dengan daddy dia main kat kedai LEGO heheheh while I pergi MPH belikan Majalah for her and buku revision too! and botol air baru (setahun dah berapa kali tukar botol air - Meg meroyan entah ke berapa kali heheheheh ala...nak kata apa kan? namanya pun budak....) and I ada tengok tengok apa yang perlu dibeli sempena cuti akhir tahun ni. Katanya beach holiday hek? kenalah beli baju ikut tema?


Sebelum balik singgah makan burger. Babe? kalau hujung minggu tempat ni meriah gila! - siap ada group menarik for you! tu belum lagi trio singers kat depan coffee house Royale Bintang tu. Meg yang ajak makan sini. I tak berapa berkenan. entah la burger bukan my kegemaran. 


Setiap customer akan dihidangkan dengan mangkuk comeil berisi sos seperti di atas. Happy day!



Meg makan apa entah? mcm sandwich. Pakai roti sihat.


Pinggan Snow White 

 
Ha ni pinggan orang tak suka makan burger hehehehehehehhehehe but it's true la my friend. I tak habis pun makan burger ni. I transfer kat Meg untuk dilicinkan. Kepada girls di luar sana yang jenis cover cun depan boyfriend tak yah le you all makan kek sini. 

Na ah! tak sesuai you karang sos berjurai jurai dari bibir comeil or mayonis terkena tudung lilit malu pulak hehehehhe. Tapi kalau jenis yang macam I apa boyfriend belanja REDHA and makan takpe! okey?






Majalah baru. 



Majalah Sains dari Singapura. dulu hanya dalam bahasa omputeh. skang dah adalah dalam bahasa melayu. so sediakan saja duit. majalah ini mengikut peringkat usia. Percayalah ianya sangat menarik!


okey! cerita dah habis! xoxoxoxoxoxo happy weekend you all.

Monday, 8 September 2014

Another Visit

Meg gelak saja! bila I kata okey no more TLJ! no more no more! Then baik punya langkah lepas amik anak dari kelas terus pi gasak minum Hazelnut Latte! Taubat mak! - cukup cukup la tu with benda benda manis! 

Assalamualaikum dolls!

How was ur weekend doing? Mine just like biasa biasa saja.  Tapi? the best part of being me? I get to eat good food! alhamdulillah...syukur........Happy Tummy Happy Soul Happy Mommy and happy weekend for the rest of my family members. Good rite?


Jumaat lepas berbuka puasa di Concorde Sepang. For budget rendah macam kami kalau teringin nak makan makanan Concorde baik pi Sepang. BBQ yang murah and food yang boleh tahan. You nak spend sampai 150++ untuk BBQ nite kat coffee house pun how much can you eat? So baik amik yang 58 nett for the same item kurang dari dari quantity tapi quality sama saja. Tepuk dada tanya selera.

Yes jangan terpedaya dengan gado-gado yang sedikit itu hehehehe! 

Another Pastry Visit kinda day!

Meg sengih je bila I kata I perlu bertaubat! no more eating pasty next weekend! I tak boleh mcm niiiiiiiiiiiii!!!!! - Dulu waktu I muda bujang trang tang tang I tak berapa kesah pun dengan benda benda yang macam gini. Tapi? sejak usia separuh abad ni? tiba-tiba??? taste bud I berubah! like 360 darjah gitew! berubahnya!!!!! I dah mula suka menda manis manis mcm gini! hadoi......

I want to enjoy this kinda food sampai ke akhir hayat so tak mo sakit sakit. Jadi next weekend enough la tak mau lagi! cukup!!!!! Ya Allah kuatkan iman ku...amin!

 

Okey pasal minggu depan no more TLJ I tak nak la minum Americano lagi. Instead I pilih MOJITO! It's beautiful! Inside and out! I love its color and the citrus flava! The asal kejadian Mojito of coz ada rum / alcohol sikit tapi? I tak la gila todi pagi pagi dah mintak menda menda yang macam gitew? so this is completely HALAL no rum/alcohol and what so ever! So tak perlu risau ladies? kalau u Pergi TLJ? ask for this.  Pakat pulak makan dengan Apple Crumb dia....alahai....I boleh duduk kat cafe ni pagi sampai petang! you see?? ADDICTED!





oH MOMMY!!!!? do they put BROCCOLI in your drinks????? kennnn? asal warna hijau je dia ingat brokoli! no sayang daun pudina.........Daun Pudina? why?? you see?? one WHY lead to another WHY. Why can't I enjoy my MOJITO??????????????????????????????????? huaaaa. But I love my baby Snow White. It didn't matter to me.....Okey sweet heart I look forward for More "Whys"! :D

 

Kalau You tanya I mana I lagi suka? Mojito or Marissa? eh tentulah Marissa. Buah hati I seorang.....plus bukan suka tapi love.....



One Happy Customer!






 
check out that table! oh my PASTRY!!!

no that is not my ass! kacau je pompuan tu tertonggek dalam gambar berpandangan makanan yang indah! ishhh 




Marissa berdiri depan cermin semata mata nak tengok chef chef menyediakan segala makanan yang enak-enak. Jealous babe! she could do tanpa mengundang kata-kata orang heheheh and? I pernah cakap tak? pastry chef kat sini 'anak-anak ikan belaka?' heheheh

I couldn't do that! ishhhhh malu lah kan?? plus nak Meg tarik telinga I? ohhhh tak sanggup! DRAMA!

Alright! enough with TLJ. No more next weekend. Life goes on. Oh Yes happy birthday mama!


xoxoxoxo Ms Pearl

Wednesday, 3 September 2014

Krisis Makanan

Kris makanan!

Sorang nak makan nasi goreng sorang nak makan nasi putih dengan kari ayam dengan telur goreng. Harus diingat I bukan super duper mommy. Masak je la apa yang patut? janji buka puasa.


My simple dimple nasi goreng. Ya...mesti ada sayur jugak. 

So whats for dinner tonite? not in da mood masuk dapur ....nak pergi mana? makan apa??? 

Tuesday, 2 September 2014

Good Food and Merdeka Malaysia

Assalamualaikum dolls!

To my friend Nadia? am sorry babe (in case you terbaca this post? i know you 've been busy with 3 kids + 1 just in case just in case you tersempat terbaca) I tak dapat hadir your sister big day. Kebetulan your sis big day jatuh minggu cuti yang panjang and yeap jatuh pada hari ulang tahun perkahwinan I yang ke 12. 31 OGOS 2014 Keramat sungguh tarikh ini.

Tak la where got candle lite dinner pun. Dah tahun ke 12. Ini bukan drama rindu rinduan 500% hehehe ini realiti kehidupan. We enjoy each other company + 1 (our Snow White). Kami juga enjoy and cherish good food and great ambiance. The interest we've been sharing sejak dari awal bertemu bercinta bernikah bersama beranak and now that interest develop  dalam diri dan hidup our princess too! love love! 

Meg ate Kuey Teow Goreng and I pulak share dengan Snow White Gigantic Hawaian Chicken Burger! with fries and salad! voila! finger licking good! - for that am sorry again no picture taken coz we were too hungry! :D :D

One thing for sure lapar or no lapar gambar Snow White memang akan ada! :D :D :D


September Isu (Majalah Sains now available dalam dua bahasa! BM and BI cool kan?) Just RM7.00 go and dapatkan hanya di MPH. Tempat lain pun ada tapi I prefer kat MPH sebab I get good discount!  Who doesn't love discount kan?




I memang suka Bangsar Village dan kawasan sekitarnya. Too many food too handle! and I die for them! hehehe.  Forget The Loaf buat seketika! Time for Tous Les Jours! Keluar dari Bangsar Village u all? just jalan keliling keliling ada la kedai ni. Try their Apple Crumble! Beautiful delicious! Insane!


Oh yes Friday nite we went to Setia City Mall. I love this mall now! lebih bertenaga dari awal pembukaannya. Shop till you drop kata budak muda auw! tapi kalau orang tua macam I nak shop till I drop tak sampai akhir bulan I memang betul betul drop! ha! 

Good place to shop but don't stay for the food. Kedai makan kat Mall ni tak banyak pilihan. Nandos? bosan. Delicious? another bosan restaurant.  Johny? hmmmmm boleh la (we went there for dinner itu saja yang boleh masuk tekak buat masa ni). KFC? hmmmm not at the moment. McDonald? hehehehhe lengang! takde orang so tak payah la masuk kottttttttttttttttttttt? katanya boikot? Dancing Fish? hmmmmm nahhhhhh Tony Romas? nahhhhhh TGI Friday? another nahhhhhhh Secret Recipe? God tak kuasa dah. Kenny Rogers? bosan. So?? I borrow Jibby & Co punya kata kata emas: come for the shops and then leave! heheheheheh no no no Jibby & Co says Come For The Food Stays for the coffee (lebey kurang!)



eat or no eat this young lady still happy wappy coz dapat buku baru





Malaysia bumi bertuah. Segalanya ada di sini. Good food, good people, good place to shop, good school, My heart My love for Malaysia



Romantic Breakfast for me......


Iced Americano bitter and drinkable!


You wanna catch my attention? serve me good apple crumble as good as this! yumiie!!!



and all these just RM35.00. Worth my early morning journey! 


SELAMAT HARI MEDEKA YANG KE 57 MALAYSIA!

semoga dirahmati Allah SWT 

amin..

Friday, 29 August 2014

The Kering and The Hidup

Busy day semalam dolls. 

Marissa tak sihat. So mommy cuti! 

Masak for her Ayam Masak Kicap. Meg mintak I masakkan Ayam Sambal. Okey mommy is in da house. What else to do ya? masak le. takkan nak pergi Nandos kan??? 

I don't mind masak sambal as long as ada cili hidup kat rumah. Sebab? senang nak buang bijinya! I don't cook sambal with biji cili bertabur. Takut you! takut bottom berdarah!!!!! ishhhhhhhh seram! Plus I'm a bit complicated with simple recipe kat dapur sendiri. Ha cam na tu????

Oh dear bukak peti sejuk yang tinggi lebih dari tukang masak. Nak tengok tempat beku I kena mejengket! (Meg kata kat anak dia  see mommy short!) - hmmmm nasib baik laki sendiri kan?? kalau laki orang memang dah kena la kan?? - I pun tak faham la kenapa peti sejuk yang besar mesti tinggi? tak boleh ke buat rendah tapi lebar ha kan senang??  hmm tak kisah lah walaupun I ni rendah tapi selera peti sejuk tinggi dan besar hehehhe senang mcm mcm boleh sumbat!

okey back to cerita cili hidup. Yes kehabisan stok!!! halamak..kena masak dengan cili kering. Hazab dolls!!! nak kisar camtu je I tak sanggup you. My mom kata biji cili tu memang takkan hancur macam mana kita kisar ke (ye ke babe? tapi pasal mak kata I percayalah...). So semalam pasal alang alang I terpaksa guna cili kering, I pun buat stok cili kisar. Seharian duduk kat meja buang biji cili. In the end?? jari macam dalam sauna dolls....panassssss! 


tu dia!! satu mangkuk penuh! I potong kecik kecik menyerong supaya bijinya senang keluar!  Seram dolls tengok biji cili punyalah banyak! Nak tau banyak mana?? satu cawan kecil beras! banyak tau tak! Eh seram imagine masuk dalam perut kita?? tak berdarah bottom tu?? memang kebal la bottom u all! 



ha tu dia. biji cili! another thing why i never like cili kering sebab sepanjang proses potong dan pengasingan tak sudah sudah bersin! Mak elegik ngan cili kering punya bau. Hazab I know. Takpe esok lepas hantar Snow White pi class I dah cakap dengan Meg pleaseeeee belikan I cili hidup banyak-banyak!



ta da!!!!! dah siap tinggal cedok cedok je. So? disebabkan stock cili kisar banyak? I boleh la masak............sambal telur rebus goreng esok! dah lama teringin.

So semalam berbuka puasa dengan Ayam Sambal, Ayam masak Kicap and Brokoli Rebus. I rasa happy sebab cili I takde biji. So siapa kata wanita yang bekerja tak rajin di rumah?