Monday, 18 August 2014

I don't do baking

I really tak faham macam mana majalah sains kanak-kanak boleh ada pulak resepi masakan? - Yes itu lah yang terjadi. So my Snow White terkesima dengan resepi pancake! yang dia baca dari majalah sains ituew! - Dengan yakinnya suruh I buat pancake!!!

What in the world??? I hate baking! I will never ever do such pancake or kuih or kek and what so ever! - arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh help!

At first I thought it was just a request and would be forgotten within a week! I was dead wrong! Snow White did not lupa at all in fact? reminding me again and again about pancake! - Mommy ? please masak pancake for me. 

But sayang you know I hate baking? I don't mind cooking no baking. 

Mommy? It is not that difficult? just easy you see? (showing me the page with pancake resepi. wah!!! gua mau nangis itu jam jugak. Meg knew I boleh dapat serangan panik! the last time I did my kuih ondeh-onded it did not end up macam kuih ondeh ondeh hehe. ( I don't have to tell the whole story ya? but really it was epic! everybody in family knew how horrible ianya!)

Long pause No answer! - Apa yang mommy tak buat demi sayang. But please don't ever ask me to bake a cake! not even a small cake alright? 

Okey mommy 

Alrighhhht I'll do it..!

yeah!!!!

Saturday alright? breakfast with Pancake!

Mommy? with maple syrup and blueberry too!

Ohhh?????? alright!

So? jadi ke tak??? tengok la apa dah jadi


Tak yah la you all sengih sengih. I awal awal dah cakap bab bab cake pastry ke apa ke kuih melayu ke apa ke memang I ni takde bakat! serious tau! - Meg dah faham sangat. So kalau  nak makan beli saja. After all bukan nak makan sampai bertingkat tingkat pun paling banyak pun sekeping je. Pergi concorde hotel tu bfst je kat sinun. (tak jugak pun tekak melayu we all cari nasi lemak walau pun duk hotel)

Demi anak terchenta ha ni pancake yang diminta-minta heheheheh with blueberries and maple syrup! - aiya silap la patutnya I beli buah strawberry adalah warna merah sikit kan? sib baik kat rumah ada pisang. jadilah....

Snow White kata I'm the best cook! rasanya sedap!
menggunung pujian!

Serious buat I rasa terharu.. I tahu idak la sedap mana kot? tapi sebab dia sayang mommy dia (or by any chance? memang sedap kot? hahahahahhahahahahahahahahahah


Lepas satu assignment!

For her dad I cooked spaghetti Ayam heheh ala melayu.


Kasi dia orang berdua kenyang! senang tak yah nak fikir masak lunch awal awal ken?? after all later in the evening I kena masak gak sebab? my mom nak datang makan malam! lepas tu layan mujibul si bangladesh penjual kapet! hehe


 Ni la budak nya! - hmmm My dear Snow White...who has a big heart with a great smile!

Love you Lolly!


xoxoxoxo - kis and hug from mommy yang tak pandai bake


I kena bertaubat!

Yes musim raya kan?? 

bila I melayan mood raya anak entah ke mana! seriously! entah ke mana! 

this morning bila bukak buku sekolah dia? ho ho ho ho babe!? kerja sekolah ada yang tak siap! 

So I kena bertaubat. Maknanya I kena pastikan semuanya kembali seperti biasa. 

This Saturday Yah and Family datang rumah. I guess cukup la sampai di situ saja.  Untuk teman 

teman yang lain? next time la pulak okey? I busy anak I nak exam bulan 10 ni. Plus Tahun depan 

Exam Piano. Plus bulan September ni ada oral English and Bahasa pulak. I kena fokus pada anak. 

Tak raya pun boleh datang. Cuma lepas exam la kot. How bout December before x'mas? 



PAS WITH BALLS OR NO BALLS?

Semalam kawan I Siti Facebooking with me telling and updating me about PAS yang setuju WAN AZIZAH jadi MB. Later my mom call suruh datang rumah ( maklum la rumah my mom rumah my mom in law rumah I sekangkang kucing je babe) so boleh la bagi arahan datang bila bila hehehe.  Bila sampai rumah my mom (seperti yang dijangka) my mom cerita pasal PAS. 

HOk alah mama! - What ca expect? PAS WILL STAND UP LIKE A REAL MAN? They have no Balls sejak berkawan dengan DAP. Dalam bahasa kasarnya? (which I think it is not proper to even say it but I just have to....DAH KENA NASI KANGKANG DENGAN PKR DAN DAP. So tak perlu la terlalu mengharap. Sebab? penyudahnya I dah tau. Itu pasalnya I tak kuasa nak tulis pasal Khalid VS PKR, VS ANWAR IBRAHIM, VS DAP VS PAS.

Cuma satu je yang tak faham punya banyak balls dalam PAS including penyokong penyokong fanatik (yang dok baring atas jalan raya) takkan satu pun TAK BERFUNGSI :D :D :D :D  oh god...

You see? pagi pagi dah cerita hal hal cenggini hadoi.....

My aunt whatsaping me (so did my cousin) - they preferred Khalid jadi MB. I only replied them this morning after sahur. I Wan Azizah pun tak minat Khalid pun I tak minat. Habis cerita. Tu sebab tak kuasa nak masuk campur. I cuma pujuk my mom.....percayalah ma.....Allah itu Maha Besar Maha Berkuasa kalau dia nak sesuatu itu berlaku tiada siapa yang mampu menolaknya...begitu juga sebaliknya...So biarkan lah......Kita yang masih berfikiran positif ni teruskan hidup majukan hidup jangan menoleh ke belakang lagi.

Kepada penyokong PAS di luar sana?? fikir satu ye. Orang UMNO sibuk membantu rakyat Palestine ketika ini. Awak? awak? sibuk ikut telunjuk DAP dan PKR ...kesian....kesian sangat.....sedihnya jadi penyokong PAS ....takde suara, takde minda, takde balls takde apa pun yang tinggal Ibarat menang sorak kampung tergadai....yang tinggal iman.....masih ada ke?


Friday, 15 August 2014

No BROKOLI

OH EM B! - brokoli I habis pulak semalam! (tak sedar okey)

So Hello spinach! We are the POPEYEs' yesterday nite!



My plan this weekend nak ke ******** and hunt for these items! 



AFFORDABLE and  BEAUTIFUL!

Thursday, 14 August 2014

Langkah PENANG


HILARIOUS! heheheheh

p/s: I can't wait to hear Lim Guan Eng says this " Anwar Ibrahim patut BERTAUBAT!"


Wednesday, 13 August 2014

Classy or no Classy

I thanked the universe yesterday for giving me idea berbuka puasa kat luar. At least save my energy berperang di dapur. Here picture this. I arrive home usually lagi 30 minit nak berbuka puasa. Berbuka puasa sekali dengan makan malam. Maknanya My Snow White akan makan sekali serentak. Menu yang paling senang to cook within 30 minit lain takde? goreng telur mata or telur dadar makan dengan kicap! - Sejak ada Snow White and sejak Snow White pandai makan I dah janji dengan diri I. Telur is not makanan harian. Her makanan patut bertukar setiap hari.

Yes banyak kerjanya kan? Tak dinafikan renyah nak fikir apa nak bagi anak makan tiap-tiap hari. But hey? itu tugas ibu. Anyway semalam makan je luar. Save my energy save my gas heheheh save my minyak masak bawang bagai. But yes we both agreed tak save budget hahahahah tak kisah la babe! janji lepas dinner karang I ada masa for myself! Quality Time I need to rejuvenate my mind and soul. It's drama nite! Devious Maids and Witches of East End time!!! 

Hey? I'm a mom remember? tho tengok SHIOK GILA tengok fav. show asal iklan je terus masuk bilik Snow White check out apa progress homework yang sedang dalam progress.  Sempat prepare soalan matematik for her. Year End Exam bulan 10 karang. Which I tak kuasa nak tegang tegang urat leher tenaga and sebagainya. So bermula dari sekarang tiap-tiap malam I bagi Snow White soalan soalan matematik untuk dibuat. some sort like ulangkaji. Jadi bila time exam pergi je la exam tak yah nak study study towards the end bagai. 

How I Met Your Mother Season 9 (End of series) I dah layan sampai habis. Since Meg baik hati belikan I satu set season 9.  Revenge? pun dah habis. Oh lega! heheheheh. Bila fikir fikir kan I selalu make fun of my mom yang selalu terpana dengan sinetron indonesia? I pun apa kurangnnya? cumanya I rasa my mom terlebih rajin sebab sinetron indonesia tak de season babe! berjalan sehingga beratus ratus episode (macam roda!!! kejap sedih kejap happy kejap gila kejap terbakar kejap kahwin) not to mention mati satu watak datang watak baru lepas tu yang dah mati hidup balik) ho!!! too much for me to handle! 

instead I choose drama mat salleh yang ada season senang..end of season I boleh fokus prime time to do other things! like practicing piano with my only Snow White...Yawn....yeah basicallly tu je la aktiviti I sepanjang Snow White masih kecik ni. Nak berbikini macam orang lain kat Phuket ke Bali ke or Maldives ke itu semua anganan je! Plus My desire trapped in this body that never stop trying losing some weights! kekekekekekkekekekeek

Whoa!!!! never let a woman with the computer keyboard they went from writing to membebel kakakakakakak! - where were we just now? right.........makan buka puasa!


straw minuman tu mcm sikit lagi nak masuk hidung Snow White I kan? hakikatnya jauh je straw tuuu. Princess makan nasi ngan ayam kari. 


Nasib Baik portion nya sikit! Coz mommy ada plan nak pergi layan pastry kat The loaf pulak lepas tu! yes we did! and yes they were yummieeee !


this ayam kurus cost us RM12.50 (belum masuk govt tax and service tax) hamik sitew......mahal sungguh ayam skang ye? padahal dengan harga itu mommy boleh setengah ekor ayam or even sekor ayam kot? masak sendiri ayam kari heheheheh but hey save my energy remember???



chicken lagi! masak lomak pulak for dad and mommy. Yes ada pulak terselit telur dadar kat situ. Daddy Snow White kata order la telur for her.....okey okey la....

 Alright!!! how bout the tajuk? classy or no classy?? 

Macam ni la. I sebagai orang kanan boss gitew... selalu terpaksa tadah telinga dengat kakitangan di luar sana mengata boss I.  I selalu ambil jalan tengah menyebelahi mana mana pihak pun tak. I datang kerja nak kerja cari duit nak hidup. I don't really ambil peduli what people think of my boss or what my boss think of her kakitangan. Termasuk la diri I. I tak ambil pusing apa orang fikir pasal I. Asalkan I tak datang office pakai top low cut or skirt pendek atau pun wort come to worst pakai bikini ke office eheheheh sudah la kan? 

Antara yang I selalu dengar my other kolik kat luar nun bercerita about my boss. How dia jaga kelas dia. Punyalah jaga standard pergi cafe pun taknak. Lepas tu makan pun kat restaurant fancy. lepas tu beli barang pun mahal mahal. Ada tu pulak yang bercerita my boss pernah kata pada staff kalau gaji takde 10 ribu jangan mimpi la nak beli beg jenama sekian sekian. heheheh again? I cuma dengar dan tak de sifat menokok tambah. hmmmmm 

Tetiba hari ni pagi tadi ....my boss masuk office dengan senyuman manis seperti selalu. Di tangannya ada handbag mcm biasa dannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ada beg kertas (JENAMA LA SENZA!!!) 

Oh dear....that is not cute at all or not even classy babe!!!! You are not  19 or 22 or the worst 28 to carry La Senza paperbag along the way to your office.  I know I would never let my mom do that! It's embarrassing.  YOu are not Kim Kardashian or Kylie Jenner to show off to people what you have underneath you. 

I guess my kolik di luar sana memfitnah my boss yang suka jaga standard. Mungkin dia tak la jaga standard sangat. Selamba kodok je orangnnya gak. Coz setau I pompuan jaga standard dia hanya akan carry paperbag Gucci or Channel or Prada wink wink or paper bag Guess or Patch Adam or Poney or REJECT SHOP! (heheheheh sound like me jeh!)  unless you happen to be kat shopping mall.. Itu lain cerita.

Oh La Senza!

p/s: my boss beli La Senze kau ada???

Monday, 11 August 2014

Old Dress

Meg tanya new dress?

Old Dress I beli few months before Ramadhan.


Warni Warni Princess...

Monday, 4 August 2014

I've Found My blogging MOJO back!

Found my blogging mojo back!

First of all - SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI to all my darling readers (sebenarnya my kawan-kawan sekolah and kawan kawan office auw! hehehe)  MAAF ZAHIR BATIN UOLZ! - Jangan kata Raya kali ini tidak bermakna kerana? di Malaysia ini walau macam mana kita susah sekali pun takkan sama dengan penderitaan mereka yang tertindas di Palestine. Maka sambut la dengan hati yang riang ria dengan cara kita sendiri semampunya seadanya. Beautiful Ramadhan had gone then come Syawal. Alhamdulillah.......Syukur.....

My Syawal this year maybe ada perbezaan sikit dengan Syawal tahun tahun terdahulu. Segalanya pertama kali Syawal 2014. Still? bak kata my friend Sal "asalkan bersama keluarga terchenta Raya pasti bermakna" - true.... :D

 I tak banyak gambar this year Raya sebab? Buat pertama kalinya I beraya di rumah sendiri. Masak sendiri !!!! - A friend of mine Sabrina text me Raya ke dua or ke tiga couldn't really remember She was taken aback bila tahu I masak! - Ayam Masak Merah pulak tu!!!!!!! - whoa babe!?? kau masakkkkk??? "Hey!!!! people change you know! heheheheh"

Meg tak berapa sihat so I guess I kena la bertoleransi. Still tak bermakna pagi raya I hanya pakai kaftan Maid Indonesia kan? Wajib memakai baju raya! Sehelai je pun beli tahun ni! Hanya RM80.00!!! tudung my Sister bagi few years ago pakai ulang tayang saja. Princess M pakai baju kurung yang I belikan masa wedding cousin Meg sebulan sebelum puasa. And Meg? pakai baju Melayu dua tahun lepas! still nampak mcm brand new coz pakai "setahun hanya sekali" - you see? how much I jimat this year? and still RAYA! - meriah!

What did I cook? I cooked malam raya! meriah u olls! sambil dengar takbir..(masa ni agak emosi gak....tapi seronok rupanya sambil masak sambil dengar takbir. Meg tolong kisar cili!) ala...masak ayam masak merah je dolls. Sambil rebus Nasi impit. Belah petang I pergi ambil rendang dendeng yang I tempah kat Cafe Mak engku! - to me? kira meriah sangat dah tu! - I lupakan la sekejap kemewahan di pagi raya di kampung dengan rendang, ayam masak merah , sambal jawa, masak rendang kerang, kuah kacang. 

Dah jam 12.00 tengahari pergi rumah my Bro In law. Yes still bertuah kerana ada mak pak mertua kat Shah Alam! 



Puteri Marissa with Puteri Zarina Wan Chu! - baju kurung lama rantai baru! :D :D jadilah!
 

Megat Marwan and Puteri Marissa - Abang Marwan dah kerja tahun ni and yes Princess M dapat duit raya tahun ni dari dua cousins! whoa meriah!!!!!

 
Puteri M, Puteria Aisyah and Megat Aiman - they are cousins! - actually  hanya empat orang sepupu pun yang Marissa ada....still? meriah :D :D :D

Okey! done raya you see? tak banyak gambar raya itu je la yang ada pun.....

Masuk raya ke tiga I dah start puasa...cuti seminggu kan? puasa la...at least cover la makan terlebih raya pertama dan ke dua :D :D :D 



Berbuka Puasa hari Ke tiga Raya


This is the Ayam Masak Merah. The one yang masak malam raya ha amacam???  Sebab I masak banyak? bertahan sampai raya Ke lima dolls! tinggal lagi masak lauk lauk sampingan buat penambah kata my mom..



This time I tak buat sotong gedix gedix. Puasa katanya....So kasi cantas je senang. Goreng kunyit je kata meg. Easy Breezy! The cili api I love, The tomatoes marissa suka and the sotong yang Meg suka! yeah everyone dapat portion masing masing...hey I ate the sotong too! so I won! teee hee hee


Goreng sayur Kobis Berbuka puasa day 2! Meg tanya cili ni necessary ke? of coz la babe! lagi betambah semangat I masak siap dengan emosi emosi terbuai buai tetiba lagu kumpulan Putera bermin di corong radio!!!! - Kain Putih yang Kau berikan pada ku...Kini Pudar warna nya.....la la la la - yeah now u know how OLD I am la kan??? 


Ni recipe paling senang tak pretentious! - those yang tak tau masak macam I? boleh buat ni.  Ayam potong fillet katanya goreng dulu dengan minyak masak dua sudu besar. Jangan goreng sampai keras macam batu agak agak je. Dah agak agak masak campak bawang besar, campak tomato potong besar besar (buang lendir tomato tu) campak gak cili api nak bagi suntikan hijau (coz I was running out of green at home masa ni) and juga campak serai potong pendek pendek  oh yes sedikit bawang putih ketuk! - nak lagi sihat? guna minyak zaiton gitew...tapi I tak kuasa la I guna minyak sime darby bunga matahari okey gak tu :D  oh yes campak gak cili hidup yang warna merah!

So ini la raya I yang simple dimple this year. I ambil keputusan berpuasa kerana I rasa tak sampai hati nak beraya sakan dengan meriam letup letup dengan baju berkerlipan mcm lampu neon kat Kuala Lumpur or I-City? dan tak sampai hati nak bermewah mewahan sangat kerana terbayang-bayang rakyat Palastine yang disembelih hidup hidup nun jauh di hujung dunia sana.....Ya Allah bantulah meraka Ya Allah. Kau Maha penyayang Kau Maha Mengetahui Kau la segalanya.....

I dah mula kerja hari ni. Guess what? insyallah puasa...lagi hari ni....insyallah insyallah....


love you dolls!!!! Selamat hari Raya Aidilfitri Maaz Zahir dan Batin 

Ikhlas...

Ms Pearl !